Ceza Hukukunda elverişsiz teşebbüs
Impossible attempts in Criminal Law
- Tez No: 555139
- Danışmanlar: PROF. DR. VELİ ÖZER ÖZBEK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Elverişsiz Teşebbüs, Elverişlilik-Elverişsizlik, Suçun Maddi Unsurlarından Kaynaklanan Elverişsizlik, Mefruz Suç, Elverişsiz Teşebbüsün Cezalandırılabilirlik Sorunu, Impossible Attempts, Aptness-Inaptness, Inaptness due to the Objective Elements of the Offence, Putative Offence, Punishability Problem of Impossible Attempts
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 308
Özet
Elverişsiz teşebbüs, suçun maddi unsurlarından kaynaklanan başlangıçtaki elverişsizlikler nedeniyle, failin suça dair tasavvuruna aykırı bir şekilde, suçun tamamlanmasına yol açamayan bir durum olarak, ceza hukukunda özel bir konuma sahiptir. Elverişsiz teşebbüs, elverişsizliğin suçun hangi maddi unsurundan kaynaklandığına bağlı olarak farklı şekillerde ortaya çıkabilmektedir. Elverişsiz teşebbüs, pek çok sorunlu noktasının olmasının yanı sıra, bazı önemli ceza hukuku kavramlarıyla da yakın ilişki içindedir. Bu nedenle, ceza hukuku doktrininde güncelliğini koruyan bir konudur. Elverişsiz teşebbüs konusunda tartışmalar, en fazla cezalandırılabilirlik sorunu üzerinde yoğunlaşmaktadır. Suçun maddi konusu üzerinde somut bir tehlike oluşturmayan ve tipik neticeyi meydana getiremeyecek olan bir hareketin ceza hukukunun müdahalesini gerektirip gerektirmediği, irdelenmesi gereken bir konudur. Elverişsiz teşebbüs ve cezalandırılabilirlik sorunu, aslında ceza kanunlarında teşebbüs konusunda kabul edilen yaklaşımla doğrudan ilgilidir. Teşebbüs konusunda failin suç işlemeye yönelik iradesinin bir fiil ile açığa vurulmuş olmasının yeterli görüldüğü sübjektif anlayış karşısında, söz konusu fiilin tipik neticeyi gerçekleştirmek için uygunluğunun arandığı objektif anlayış bulunmaktadır. İki sistem için keskin bir ayrım noktası gibi gözüken elverişsiz teşebbüs, esasen ne katı bir sübjektivistliğin ne de katı bir objektivistliğin tam anlamıyla çözüm verdiği bir kurum olarak karşımıza çıkmaktadır. Çalışmamız kapsamında, elverişsiz teşebbüs konusu tüm yönleriyle ele alınmaya çalışılmıştır. Bununla birlikte, çalışmamızın ağırlık noktasını elverişsiz teşebbüsün cezalandırılabilirlik sorunu oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Impossible attempts has a special position in criminal law as a concept which can not lead to completion of the offence in contradiction with the offenders' envisagement, due to the initial impossibilities resulting from objective elements of the offence. Impossible attempts may arise with different forms, depending on the objective element of the offence which is the cause of the inaptness. Impossible attempts has many problematic points as well as close relations with some important terms of criminal law. For this reason, it is a current issue in the criminal law doctrine. Debates on impossible attempts is focused on its punishability. Whether an act that does not expose the object of the offence in concrete danger and that, has zero probability of succeeding requires the intervention of criminal law is a matter to be examined. Impossible attempts and its punishability is in fact directly related to the approach adopted in the criminal codes regarding the attempt to the offence. In the face of the subjective understanding in which the revealed offender's intent to commit an offence is deemed sufficient, there is an objective understanding in which the act's aptness for succeeding is required. Impossible attempts, which seems a sharp distinction point between these systems, is becomes a matter cannot be reached a solution when both are strictly accepted. In this study, we tried to examine impossible attempts in all its aspects. Additionally, this study is focused on its punishability problem.