Yedinci sınıf öğrencilerinin sosyal bilgiler dersinde google earth kullanımının öğrenci başarı ve tutumları üzerine etkisi
The effect of using google earth towards students' avhievement and attiudes in social studies course of seven graders
- Tez No: 555165
- Danışmanlar: PROF. DR. HİLMİ DEMİRKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Yedinci Sınıf, Google Earth, Akademik Başarı, Tutum, Social Studies, Sevent Grade, Google Earth, Academic Achievement, Attitude
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalıĢma sosyal bilgiler dersinde Google Earth kullanımının öğrencilerin baĢarısı ve derse yönelik tutumu üzerindeki etkilerini belirlemek amacıyla hazırlanmıĢtır. Bu amaç doğrultusunda çalıĢma ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel desene uygun olarak hazırlanmıĢtır. 2017-2018 eğitim-öğretim yılında Antalya‟da bulunan bir ortaokulda 26‟sı deney 26‟sı kontrol grubunda olmak üzere 52 tane yedinci sınıf öğrencisinin katılımıyla gerçekleĢtirilen çalıĢmada nicel veri toplama yöntemleri kullanılmıĢtır. Uygulama kapsamında yedinci sınıf sosyal bilgiler dersi konularından olan“Ekonomi ve Sosyal Hayat”ünitesi, deney grubuna araĢtırmacı tarafından hazırlanan Google Earth yardımıyla, kontrol grubuna ise öğretim programına uygun Ģekilde anlatılmıĢtır. Uygulama sonucunda elde edilen veriler SPSS 23.00 üzerinde betimsel istatistik ve t-testi teknikleri yoluyla analiz edilerek yorumlanmıĢtır. AraĢtırma verilerinin analizi sonucunda sosyal bilgiler dersinde Google Earth kullanımının öğrencilerin baĢarısı üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğu, fakat sosyal bilgiler dersinde Google Earth kullanımının öğrencilerin derse yönelik tutumları üzerinde anlamlı düzeyde bir etkisinin olmadığı sonucuna ulaĢılmıĢtır. AraĢtırma sonucunda ortaya çıkan sonuçlar ilgili çalıĢmaların sonuçları ile karĢılaĢtırılmıĢtır. AraĢtırmanın bulgularına dayalı olarak, araĢtırmacılara ve uygulayıcılara yönelik bazı önerilerde bulunulmuĢtur.
Özet (Çeviri)
This study was designed to determine the effects of the use of Google Earth on students' achievement and attitude towards the social studies course. For this purpose, the study was prepared according to the quasi-experimental design with pretest-posttest control group. In the 2017-2018 academic year, the study was conducted with the participation of 52 seventh grade students in a middle school in Antalya.“The Economics and Social Life”unit, which is one of the seventh grade social studies courses, was taught to the experimental group by using Google Earth prepared by the researcher and the control group as appropriate to the existing curriculum. The data obtained from the application were analyzed by using descriptive statistics and t-test techniques on SPSS 23.00. As a result of the analysis of the research data, it was concluded that the use of Google Earth in the social studies course had a significant effect on the students 'success, but the use of Google Earth in social studies did not have a significant effect on students' attitudes towards the course. The results of the study were compared with the results of the related studies. Based on the findings of the study, some suggestions were made to the researchers and practitioners.