Klasik sanattan günümüze doğanın temsil edilişi
Representation of nature from classical art to present
  1. Tez No: 555164
  2. Yazar: ENİS KALPAK
  3. Danışmanlar: PROF. CÜNEYT GÖK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Sahne ve Görüntü Sanatları, Sanat Tarihi, Fine Arts, Performing and Visual Arts, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Doğa, Doğa ve Sanat, Doğanın Temsili, Teknoloji, Sanat, Nature, Art and Nature, Representation of Nature, Technology, Art
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Doğanın sanatta temsil edilişini inceleyen bu çalışmada sanatın tarihsel süreci toplam üç bölüme ayrılarak incelenmiştir. Sanatın seyrini büyük ölçüde değiştirdiği bu üç dönem Rönesans, Barok ve Çağdaş Sanat Akımları olarak belirlenmiştir. Doğanın sanat içerisindeki yeri aslında Rönesans'tan öncesine dayanır ve çalışmanın giriş bölümünde Arkaik döneme ait doğa konulu çalışmalar da yer almaktadır. İnsanlığın var oluşu ile birlikte gelişen sanat algısı mağara duvarlarına çizilen ilk figürleri şekillendirmiş ve böylelikle doğanın sanatsal tasvirinin başlangıcı gözlemlenmiştir. Arkaik dönemden Rönesans'a geçildiğinde, resim sanatının gelişimi ve doğa ile olan öznel ilişkisi gözlemlenir. Resim sanatının fotoğrafçılıktan çok önce ortaya çıkması nedeniyle doğanın uzun bir süre sanatçıların bireysel düşüncelerinden etkilenerek sunulması ve insanların gerçeği yansıtma isteğine yardımcı olan fotoğrafçılığın zaman içinde öznelleşip sanat formu haline gelişi ile birlikte doğayı ele alışı çalışmada önem verilen noktalardan biridir. Çalışmanın son inceleme alanı olan günümüz sanatında ise, her şeyin teknoloji ile ilişkili olduğu ve bunun yanı sıra yaşam alanımızın da teknoloji ile şekillendiği görülmektedir. Tarih boyunca teknoloji, sanatçılara kendilerini ifade etmeleri için yeni araçlar sağlamıştır fakat günümüzde teknolojinin sanatın gelişiminde ve evriminde temel bir güç olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Yalnızca teknolojide yaşanan değişimler değil, doğada yaşanan değişimler de insanların doğada ifade biçimlerinin ve algılarının değişmesine yol açmıştır. Çalışmanın tümünden yola çıkıldığında doğa, ilk örneklerinden günümüze kadar her zaman sanatın içinde yer edinmiş ve sanatçılara ilham olarak var olmaya devam etmiştir. Ancak günümüzde her ne kadar mükemmel fotoğraflanmaya çalışılsa da tüm teknolojik müdahaleler ortadan kaldırıldığında çıplak gözle doğayı inceleyen sanatçılar, doğanın günden güne zarar gördüğünü ve kaybedilmek üzere olduğunu hatırlatmayı amaç edinmişlerdir.
Özet (Çeviri)
The historical process of art has been divided into three sections in this study which examines the representation of nature in art. These three periods, in which the course of art has changed greatly, are depicted as Renaissance, Baroque and Contemporary Art Movements. The representation of nature actually starts long before the Renaissance period and the study also includes works on this period known as archaic times. From the start of humanity, the perception of art developed and shaped the first figures drawn on the walls of the cave, and thus the beginning of the artistic depiction of nature was observed. From the Archaic period to the Renaissance, the development of art of painting and its subjective relationship with nature are observed. Due to the fact that the art of painting has emerged long before photography, nature has long been influenced by the individual thoughts of the artists. In today's art, which is the last part of the study, it is seen that everything is related to technology, and our living space is also shaped by technology. Throughout history, technology has provided new tools for artists to express themselves, but nowadays it is an undeniable fact that technology is a fundamental force in the development and evolution of art. Not only changes in technology, but also changes in nature have led to changes in people's way of expression and perception of nature. With this survey, it is seen that nature has always been a part of the art from the first examples to the present and has continued to exist as an inspiration to the artists. However, when all the technological interventions are eliminated, artists who reflects nature with traditional methods aim to remind that nature is damaged and is about to be lost.