Skolyozlu hastalarda torakal ve lumbal vertebraların çok kesitli bilgisayarlı tomografi ile morfometrik olarak değerlendirilmesi
Morphometric evaluation of thoracal and lumbar vertebrae with MDCT in scoliosis patients
- Tez No: 555237
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KAĞAN KARABULUT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Skolyoz, ÇKBT, Columna vertebralis, Scoliosis, MDCT, vertebral column
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ Skolyozlu Hastalarda Torakal ve Lumbal Vertebraların ÇKBT İle Morfometrik olarak Değerlendirilmesi Dr. Mehmet Cengiz Tatar Anatomi AD Uzmanlık Tezi/ Konya, 2018 Columna vertebralis ile ilgili doğuştan ve edinsel deformiteleri olan kişi sayısı toplumda oldukça fazladır. Vertebra cerrahisi özellikle skolyoz, trafik kazası, yüksekten düşme, kanser, disk hernisi gibi durumlarda uygulanmaktadır. Bu çalışma sonucu elde edilecek sonuçlarla cerrahi esnasında oluşabilecek morbidite ve mortalitenin azaltılması amaçlanmaktadır. Çalışmamızda çok kesitli bilgisayarlı tomografi (ÇKBT) ile 2013-2017 yılları arasında Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Bölümü'nde thorax ve lomber vertebra görüntülemesi yapılmış olan opere olmamış skolyozlu hastalar ile skolyozu olmayan ve başka nedenlerle görüntüleri alınmış olan hastalar retrospektif olarak değerlendirildi. 10-14 yaşları arasında skolyozu olan 8 erkek ve 8 kadın hasta ile skolyozu olmayan 8 erkek ve 9 kadın değerlendirildi. 15 yaşından büyük grup da benzer şekilde oluşturuldu. Bu şekilde thoraks ve lomber grafi ve tomografisi olan gruplar oluşturularak Cobb açıları ölçüldü ve ÇKBT görüntülerinde 12 torakal ve 5 lumbal vertebrada sağ ve sol olarak ayrı ayrı processus transversus'ların genişlik, yükseklik, uç kısım ile foramen vertebrale arası mesafeleri ölçüldü. Sağ ve sol lamina arcus vertebrae'ların genişlik ve uzunlukları ölçüldü. Ayrıca literatürde olmayan sağ lamina arcus vertebrae'nın orta hat birleşim yeri ortasından ve lateralinden sağ processus transversus ile pediculus arcus vertebrae birleşim yerinin lateraline uzaklıklar ölçüldü bunlar sol taraf içinde ölçülerek kayıtlar yapıldı. Toplamda 780 vertebrae thoracica ve 325 vertebrae lumbales'te ölçümler yapıldı. Çalışmaya alınan 10-14 yaş torakal skolyozlu 8 erkek hastanın Cobb açısı ortalaması 30,9° yaş ortalaması ise 13/yıl, 8 kadın hastanın ise Cobb açısı ortalaması 32,72° yaş ortalaması 12,75/yıldır. Çalışmaya alınan 10-14 yaş lumbal skolyozlu 8 erkek hastanın Cobb açısı ortalaması 27,29° yaş ortalaması ise 13,12/yıl, 8 kadın hastanın Cobb açısı ortalaması 44,67° yaş ortalaması ise 12,12/yıldır. Vertebraların morfometrik analizleri ameliyat öncesi hastaların değerlendirilmesi ve ameliyat sırasında kullanılacak enstrümantasyon ve malzemelerin seçiminde önemli ve gereklidir. Elde ettiğimiz verilerin cerrahi alet, vida, plak geliştiriciler, klinik uzmanları açısından yol gösterici olması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Morphometric Evaluation of Thoracic and Lumbal Vertebrae with MDCT in Patients with Scoliosis The number of people with congenital and acquired deformities related to the column vertebralis is quite high in the population. Vertebral surgery is applied especially in cases such as scoliosis, traffic accident, fall from height, cancer, disc herniation. This study aims to reduce the morbidity and mortality that may occur during surgery. In this study, multislice computed tomography (MDCT) and patients with untreated scoliosis who underwent thorax and lumbar vertebrae imaging at Selçuk University, Faculty of Medicine, Department of Radiology between 2013-2017 were evaluated retrospectively. 8 male and 8 female patients with scoliosis between the ages of 10-14 and 8 male and 9 female without scoliosis were evaluated. A group of more than 15 years of age was created similarly. In this way, the Cobb angles were measured by establishing the groups with thorax and lumbar graphy and tomography, and the width, height, end and foramen vertebrale distances of the processus transversuses in 12 thoracic and 5 lumbar vertebrae were measured. Width and length of right and left lamina arcus vertebrae were measured. In addition, we measured the distance from the middle and middle midline joint of the right lamina arcus vertebrae to the lateral of the right processus transversus and pediculus arcus vertebrae joint which were not available in literature. A total of 780 vertebrae thoracica and 325 vertebrae lumbales were measured. The mean of Cobb angle of 8 male patients with 10-14 age thoracic scoliosis was 13 / year and the mean of Cobb angle was 32,72 ° and 12.75 / year for 8 female patients. The mean of Cobb angle of 8 male patients aged 10-14 years with lumbal scoliosis was found to be 27,29 ° and 13,12 / year, and the mean Cobb angle of the 8 female patients was 44,67 ° and the mean age was 12,12 / year. Morphometric analysis of the vertebrae is important and necessary for the evaluation of preoperative patients and the selection of instrumentation and materials to be used during surgery. It is aimed to provide useful data for surgical instruments, screws, plate developers and clinical specialists.