Birinci Dünya Savaşında Irak cephesi, Britanya kuvvetlerinin Fav Mevkiine çıkarma yapması ve Kûtü'l-Amare Kuşatması (05 Kasım 1914-29 Nisan 1916)
Iraq front during the First World War, British landing at Favo and The Siege of Kut al Amara (5th November 1914-29th April 1916)
- Tez No: 555293
- Danışmanlar: PROF. DR. KONURALP ERCİLASUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Birinci Dünya Savaşı, Irak Cephesi, Selman-ı Pak Muharebesi, Kûtü'l-Amâre Kuşatması, Bağdat'ın İşgali, First World War, Iraq Front, War of Ctesiphon, Siege of Kut al Amara, Invading of Baghdad
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
- Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Harp Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Askeri Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 400
Özet
Britanya kuvvetleri, Irak cephesinde 06 Kasım 1914'te Basra körfezinde Fav mevkisine çıkartma yapmıştır. Osmanlı Devleti, gerekli tedbirleri almadığından işgal kuvvetleri beklemediği bir hızda Bağdat yakınlarına kadar başarıyla ilerlemiştir. Britanya kuvvetlerinin bu hızlı ilerleyişi Selman-ı Pak'ta durdurulmuş, Tümgeneral C.V.F. Townshend komutasındaki birlikler Kûtü'l-Amâre kasabasına geri çekilmiş ve Osmanlı birlikleri tarafından 07 Aralık 1915'te tamamen kuşatılmıştır. Yeni gelen Britanya kuvvetlerinin icra ettiği kurtarma teşebbüsleri başarılı olmayınca, kuşatılan Britanya birlikleri 29 Nisan 1916'da koşulsuz teslimiyeti kabul etmek zorunda kalmıştır. Kûtü'l-Amâre'de kuşatılan Britanya birliklerinin koşulsuz teslimiyeti kabul etmesi, tarihlerinde unutamayacakları bir kara leke olarak kalacaktır. Osmanlı birlikleri, bu cephedeki yetersiz silah, teçhizat, yiyecek ve giyeceğe rağmen fedakârlıkla görevini yerine getirmiştir. Çalışmamızda Irak cephesinde çıkarmanın yapılmasından Kûtü'l-Amâre kuşatmasının sonuna kadar geçen sürede icra edilen askerî harekâtlar incelenecektir. Çalışmamızda birliklerin eğitim, moral, lojistik durumu ile hava, iklim ve coğrafi koşullarının askerî harekâta nasıl tesir ettiğini tespit etmeyi amaçlıyoruz.
Özet (Çeviri)
British forces landed on Favo, Basra Gulf in Iraq front on the 6th November 1914. Because Ottoman Empire did not take required precautions, the invaders could advance with an unexpected speed close to Baghdad. The rapid advance of British forces checked on Ctesiphon, the forces under the command of Major General C.V.F. Townshend withdrew to town Kut al Amara and encircled by Ottoman forces on the 7th December 1915. When the relieve attempts, excuted by the newcomer British forces, were not successful, the encircled British troops were forced to accept the unconditional surrender on the 29th April 1916. British forces' accepting the unconditional surrender will be a black stain for British throughout their history. Despite inadequate arms, equipment, catering and clothing in this front, Ottoman forces did his duty with sacrifice. All military operations executed in Iraq front from begining of landing to the end of the Siege of Kut al Amara is going to be investigated in our study. We aim to detect how could training, moral and lojistics situation; climate and geographical condition affect military operation.