Yeni güvenlik yaklaşımları bağlamında insan güvenliği
Human security in the context of new security approaches
  1. Tez No: 555294
  2. Yazar: MÜSLÜM KANNECİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLAL KARABULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Human Security, New Security Approaches, Responsibility to Protect, Emancipation, Reference Object of Security
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Milli Savunma Üniversitesi
  10. Enstitü: Alparslan Savunma Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güvenlik Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
İnsan güvenliği kavramı tam çeyrek asır önce Birleşmiş Milletler Kalkınma Programının 1994 tarihli İnsani Kalkınma Raporu ile ortaya çıkmıştır. Güvenliğin yeni bir vizyonu olarak insan güvenliği,devleti merkeze alan geleneksel güvenlik anlayışına meydan okuyarak hala devam eden tartışma ve tepkilere sebep olmaktadır. İnsan güvenliği kavramının, güvenlik kurgusunda insanı merkeze koyarak bireylerin ya da toplulukların ihtiyaç ve korkularını dikkate alan geniş ve kapsamlı bir güvenlik anlayışını mı ifade ettiği; yoksa liberal müdahaleciliğin yeni bir mazereti mi olduğu bu incelemenin ana konusudur. Anahtar Kelimeler : İnsan Güvenliği, Yeni Güvenlik Yaklaşımları, Koruma Sorumluluğu, Özgürleşme, Güvenliğin Referans Nesnesi.
Özet (Çeviri)
The concept of human security emerged quarter of a century ago with the Human Development Report of the United Nations Development Program in 1994. As a new vision of security, human security challenges the traditional security understanding which puts state to the center, causes debates and reactions. Whether the concept of human security refers to a wide and comprehensive understanding of security that takes into account the needs and fears of individuals or communities by putting people in the center of security or it is a new excuse for liberal interventionism, is the main subject of this review.