Hindistan örneğinde iklim değişikliği politikalarının çevresel güvenlik bağlamında değerlendirilmesi
Evaluation of climate change policies in the context of environmental security in India
  1. Tez No: 475270
  2. Yazar: ÇAĞLA VURAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SENEM ATVUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Çevresel Güvenlik, Geleneksel Güvenlik, Ortak Güvenlik, İnsani Güvenlik, Ekolojik Güvenlik, İklim Değişikliği, Küresel Isınma, Hindistan, Environmental Security, Traditional Security, Common Security, Human Security, Ecological Security, Climate Change, Global Warming, India
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Çevresel bozulmaların yarattığı olumsuz etkilerin dikkat çekmesi ve geleneksel güvenlik algılarının bunlara yeterli çözümler sunamamasıyla birlikte, çevresel kapsamda farklı ilkelere ve çözüm önerilerine dayanan yeni bir güvenlik arayışı belirmiştir. Çevresel güvenlik böylece, Soğuk Savaş sonrası güvenliğin genişletilmesiyle beraber literatüre girmiştir. Kavram; ortak, insani ve ekolojik güvenlik yaklaşımları tarafından, güvenliği sağlanacak nesnenin kim ya da ne olması gerektiğiyle ilgili olarak farklı bakış açılarıyla ele alınmıştır. Bu anlamda çalışmanın çerçevesi, çevresel güvenlik ve kavrama yönelik yaklaşımlar temelinde çizilmiştir. Dünyanın çevresel tehditlere yol açan en acil sorunu olarak iklim değişikliği, direkt olarak çevrede yol açtığı olumsuz fiziksel etkileri nedeniyle çevresel güvenlik konusu kabul edilmektedir. Bu çalışmanın gayesi çevresel güvenlik algısının iklim değişikliği sürecindeki potansiyel etkisini araştırmaktır. İklim değişikliğinin gerçekleşmesi, aynı anda hem doğal nedenlere hem de insan faaliyetlerine bağlansa da, küresel ısınma ve iklim değişikliğinin daha çok antropojenik (insan kaynaklı) etkilere bağlı olarak gerçekleştiği geniş anlamda kabul görmektedir. Değişimin etkilerinin farkedildiği ve uluslararası toplumun gündemine girdiği yıllardan beri ise süregelen bir müzakere süreci mevcuttur. Bu süreç içinde Güney Asya'da bulunan Hindistan; nüfusu, bulunduğu coğrafi konumu, siyasi çalkantıları ve kısaca jeopolitiğiyle beraber, iklim değişikliği konusundaki kilit ülkelerden biridir. Bu anlamda çevresel güvenlik kapsamında, iklim değişikliği politikalarının analizinin yapılacağı ülke olarak Hindistan'ın genel güvenlik problemleri, iklim değişikliğine karşı söylemleri, politikaları ve sahip olduğu güvenlik algısı incelenmiştir. Bu incelemeler yapılırken; literatür taraması yöntemine başvurulmuş; bilimsel kitaplardan, makalelerden, tezlerden ve internet kaynaklarından yararlanılmıştır. Yapılan çalışmalarda Hindistan'da uygulanan iklim değişikliği politikalarına göre çevresel güvenliğin ağırlıklı olarak devlet odaklı geleneksel bir güvenlik bakış açısıyla ele alındığı ortaya çıkmıştır. Bunun dışında sorun, zaman zaman ortak güvenlik ve insani güvenlik bakış açısıyla da ele alınmaktadır; fakat ekolojik güvenlik bakış açısına rastlanmamıştır.
Özet (Çeviri)
Since the impact of environmental degradation has become more visible and the traditional security perceptions could not provide effective solutions, a new context of security based on different principles and resolutions in the environmental framework has appeared. Environmental security has thus entered into the literature with the expansion of security concept in the post-Cold War period. The concept has been broached in different manners by common, human and ecological security approaches for revealing who the subject is or should be to be secured. In this context, the framework of this study is based on the environmental security and different approaches to this concept. As the world's most challenging environmental threat, climate change is seemed as an environmental security issue because of its negative physical effects directly on the environment. The aim of this study is to examine the potential influence of environmental security perception on climate change. Even though causes of the climate change are linked to both natural processes and human activities, it is mainly accepted that the global warming and climatic change are aggravated due to anthropogenic (human-induced) impacts. There has been an ongoing negotiation process since the years when the effects of change have been recognized and it has been entered into the international community's agenda. In this process, India is one of the key actors related to the climate change issues due to her population, geographic location, political turmoil and the geopolitical position. In this context India is chosen as a case to analyze climate change policies within environmental security perspective; thus India's general security problems, discourses, policies and security perceptions concerning climate change was examined. In order to analyze these aspects; the literature review method was consulted; scientific books, articles, thesis and internet resources were used. As a conclusion, politics of climate change implemented in India show that environmental security has mostly been approached within a government-based conventional security perspective. Apart from that, although the climate change could sometimes be tackled with the common and human security perspectives in India, there is no sign for ecological one.