Yargıtay kararları doğrultusunda ceza koşulu
Penalty clause in accordance with the decisions of the Turkish court of appeals
- Tez No: 555354
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: ceza koşulu, ceza koşulunun türleri, ceza koşulunun indirilmesi, penal clause, types of penal clause, reduction of penal clause
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu çalışmada, Türk Borçlar Kanunu'nda düzenlenmiş bulunan ceza koşulu müessesesi Yargıtay kararları doğrultusunda incelenmiştir. Ceza koşulu, alacaklının, borçlunun borç ilişkisine uygun davranmasını sağlayan güvencelerinden biridir. Ceza koşulu, sadece sözleşmeden doğan borçlar bakımından değil, sözleşme dışı borçlar bakımından da kararlaştırılabilir. Genel olarak ceza koşulunun konusunu oluşturan edim, para şeklinde kararlaştırılır fakat bir şey verme, bir şey yapma veya yapmama edimi de ceza olarak kararlaştırabilir. Tarafların aralarında kararlaştırdığı ceza koşulunun türüne göre, alacaklı ya aynen ifayı ya da ceza koşulunu veya hem ifayı hem de ceza koşulunu birlikte talep edebilir. Alacaklı zarara uğramasa dahi, ceza koşulunun ödenmesi gerekir. Kural olarak, tarafların, sözleşme özgürlüğü ilkesi çerçevesinde ceza miktarını serbestçe kararlaştırmasına imkân verilmiştir. Ancak, Türk Borçlar Kanunu madde 182'ye göre, hakimin aşırı gördüğü ceza koşulunu, kendiliğinden indirme yetkisi bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, penal clause regulated by the Turkish Code of Obligations was examined in accordance with the decisions of The Turkish Court of Appeals. The penal clause is one of the guarantees of the creditor, allowing the debtor to act in accordance with the debt relationship. The penal clause can be decided not only in terms of the obligations arising from the contract but also in terms of non-contractual liabilities. In general, the subject of the penal clause is decided as money, but it can also be decided as something to be given, to be done or not to be done. Depending on the type of penal clause agreed between the parties, the creditor can demand the fulfillment of either the primary obligation or the penal clause, or both. Even if the creditor does not incur any losses, the penalty must be paid. As a rule, under the principle of freedom of contract, the parties are allowed to agree upon the amount of the penal clause freely. However, the judge has the authority to reduce the excessive amount of the penal clause subject to Article 182/3 of Turkish Code of Obligations.