Örgütsel adalet, tükenmişlik, işten ayrılma niyeti kavramları ve aralarındaki ilişkiler: Akademik yayınlar bağlamında bir değerlendirme
The concepts of organizational justice, burnout, turnover intention and correlations among them: An evaluation in the context of academic publishing
  1. Tez No: 555450
  2. Yazar: CANSU CEVİZ DOĞRAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EVRİM MAYATÜRK AKYOL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Adalet, Örgütsel Adalet, Tükenmişlik, Tükenmişlik Sendromu, İşten Ayrılma, İşten Ayrılma Niyeti, Justice, Organizational Justice, Burnout, Burnout Syndrome, Turnover, Turnover Intention
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
Yerli ve yabancı yazında örgütsel adalet, tükenmişlik ve işten ayrılma niyeti kavramları arasındaki ilişkileri inceleyen pek çok akademik çalışma bulunmakta ve bu çalışmalar literatüre katkı sağlamaktadır.Kavramlar arasındaki ilişkileri genel bağlamda inceleyen çalışmalar olduğu gibi, analizleri alt boyutların tamamı ya da bir kısmı ekseninde gerçekleştiren araştırmalar da bulunmaktadır. Bu bağlamda İzmir Katip Çelebi Üniversitesi kütüphane veri tabanından erişilebilen 63 yerli ve 67 yabancı olmak üzere toplam 130 makale incelenmiştir. Bu çalışmada makaleler;“örgütsel adalet-tükenmişlik”,“örgütsel adalet-işten ayrılma niyeti”,“tükenmişlik-işten ayrılma niyeti”,“örgütsel adalet-tükenmişlik-işten ayrılma niyeti”ilişkilerini ele almalarına göre gruplandırılmış, tarihsel sıraları açısından tablolanmış ve söz konusu makalelerde saptanan sonuçlar aktarılmıştır. Genel olarak örgütsel adalet ve tükenmişlik arasında negatif, örgütsel adalet ve işten ayrılma niyeti arasında negatif, tükenmişlik ve işten ayrılma niyeti arasında pozitif ilişki olduğu öne sürülmüştür. İzmir'de telekomünikasyon sektöründe faaliyet gösteren bir firmada çalışan mühendisler üzerinde yapılan araştırmanın sonucunda elde edilen bulgular da, gerek konu ile ilgili literatür gerekse incelenen makalelerin sonuçları ile tutarlılık göstermektedir. Tez çalışmasının gerek bu değişkenler arasındaki ilişkileri bir arada değerlendirmesi gerekse üçünün birlikte ele alındığı çalışmaların azlığı nedeniyle eksik bir hususu tespit etmesi açısından literatüre katkı sağlayacağı umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
There are many academic studies examining the correlations among the concepts of organizational justice, burnout and turnover intention in domestic and foreign literature and these studies contribute to the literature. There are studies analyzing the correlations among the concepts both in general context, and in terms of all/some of sub-dimensions. In this context, 130 articles (63 domestic and 67 foreign) attained by using the library database of İzmir Katip Çelebi University were examined. The articles had been grouped according to their evaluations about“organizational justice-burnout”,“organizational justice-turnover intention”,“burnout-turnover intention”,“organizational justice-burnout-turnover intention”correlations; they had been tabulated chronologically; and the results of these articles had been stated. In general, a negative correlation between organizational justice and burnout, a negative correlation between organizational justice and turnover intention, and a positive correlation between burnout and turnover intention had been suggested. Results obtained from the research which was conducted on the engineers working in a telecommunication company in Izmir show consistency with relevant literature and conclusions of examined articles. It is hoped that, the thesis study will contribute to the literature in terms of both evaluation of the correlations among these dimensions all together and determination of a deficient point because of limited number of studies discussing all these dimensions.