Medya okuryazarlığı ve medya okuryazarlığı dersinin öğrencilere katkısı üzerine bir araştırma
Media literacy and a study on the contribution of media literacy course to students
  1. Tez No: 555451
  2. Yazar: SÜMEYYE TANRIKULU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KALENDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Halkla İlişkiler, Journalism, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Medya ve Çocuk, Medya Okuryazarlığı, Televizyon, Media and Child, Media Literacy, Television
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 141
Özet
Medya kullanımının her geçen gün arttığı günümüzde insanların bilinçli medya kullanıcı olmalarının önemi ortaya çıkmaktadır. Medya artık toplumun düşünce, davranış ve tutumlarını belirleyerek onları duygusal açıdan etkilemektedir. Günümüzde medyayla olan sıkı ilişkimiz göz önüne alındığında medyanın etkisinden kendimizi tamamen soyutlayarak uzak kalamayacağımız ortadadır. Medyadan gelen mesajlara hepsi doğruymuş gibi bakmak ve bu şekilde ele almak yerine eleştirel bir bakış açısıyla ele alıp neyin doğru neyin yanlış, hangisinin ne amaçla hazırlanmış iletiler olduğuna karar vermek daha yararlı bir yaklaşımdır. Bunun sağlanabilmesi için bireylerin medya konusunda bilinçlenmesi gerekmektedir. Medya okuryazarlığı, insanların medyayı hem etkin ve doğru kullanmaları hem de doğru bilgiye doğru kaynak tarama ile ulaşabilmeleri hususlarında ciddi önem taşımaktadır. Bu araştırma ortaokul 8. sınıf öğrencilerinin medya okuryazarlığı dersine ilişkin algılarının ne düzeyde olduğunu belirlemek amacıyla, alan araştırması yöntemi kullanılarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Konya ilinde eğitim görmekte olan ilköğretim 8. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Örneklemini ise bu ilden seçilen 6 ilköğretim okulunda 2017-2018 yılında eğitim-öğretim yılında eğitim görmekte olan medya okuryazarlığı dersini almış toplam 545 8. sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırma nicel yöntem kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın sonucunda öğrencilerin medya mesajlarına karşı daha çok olumlu görüş sahibi oldukları, medya mesajlarının arkasındaki gerçekliği fark edebildikleri ve mesaj oluşturma konusunda beceri sahibi oldukları ancak televizyon izleme noktasında ödevlerini ihmal ettikleri, aile ve arkadaşlarına zaman ayırmak yerine televizyon izlemeyi tercih ettikleri sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Nowadays, when the use of media is increasing day by day, the importance of people being conscious media users arises. Media, determines society's thoughts, behaviors and attitudes also affects the society emotionally. Considering our tight relationship with media today, It is obvious that we can not stay away from the effect of the media completely. Instead of assuming that messages from the media are all true, it is a more useful approach to take a critical view of what is right and what is wrong and decide which media messages are prepared for what purpose. In order to achieve this, individuals need to be aware of the media. Media literacy is crucial for people to use the media effectively and correctly also to have access to the right information through the right source. This research was conducted to determine the level of perception of 8th grade secondary school students about media literacy by using field research method. The universe of the study consists of 8th grade primary school students in Konya. The sample is composed of 545 8th grade students who have taken media literacy course in 2017-2018 academic year in 6 primary schools selected from this province. The research was carried out using quantitative method. As a result of the research, it was concluded that the students had a more positive opinion against the media messages, they could realize the reality behind the media messages and they had the ability to create messages but they neglected their homework to watch television and preferred to watch television instead of spending time with their family and friends.