Manisa Salihli ilçesi kazakları (Kültür ve folklor)
Manisa Salihli district cossacks (Culture and folklore)
  1. Tez No: 555490
  2. Yazar: TANJU KARADAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KENAN KOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Sosyoloji, Folklore, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Salihli, Manisa, Kazak Türkleri, Kazak Folkloru, Gelenek- Görenekler, Salihli, Manisa, Kazakh Turks, Folkloru Of Kazakh Turks, Traditions and Customs
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 205
Özet
Bu çalışmada, Salihli Kazak Türklerinin göç hikâyeleri, sosyo-kültürel yapıları, gelenek ve görenekleri, icra edilen sözlü ve yazılı edebiyat ürünleri ele alınmış, Salihli Kazaklarına özgü özellikler ortaya çıkarılmıştır. Bu çalışmanın amacı, Salihli'de yaşayan Kazakların sosyal ve kültürel varlıklarını ortaya çıkarmak, geçiş dönemi gelenek ve göreneklerini uygulama yöntemlerini göstermek, unutulan gelenek ve görenekleri tespit etmek, gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamaktır. Yazılı kaynaklardan tespit edilen Kazak gelenek ve görenekleri ile benzerlik ve farklılıklarını ortaya çıkarmaktır. Tezin“Giriş”bölümünde Kazaklar ve Doğu Türkistan Kazakları ile Kazak adının ortaya çıkışı hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümünde Salihli ve Salihli' de yaşayan Kazaklar tanıtılmıştır. Ayrıca Kazakların kısa şecereleri verilmiştir. Tezin ikinci bölümünde ise Salihli Kazak Türklerinin Sosyo-kültürel Yapıları ve folkloru incelenmiştir. Sonuç bölümünde Manisa Salihli Kazakları kültürü ve folkloru hakkında ulaşılan sonuçlar üzerinden değerlendirmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, Salihli Kazakh Turks' immigration stories, socio-cultural structures, traditions and customs, oral and written literary products are mentioned. The characteristic features of the Salihli Kazakh Turks are mentioned. The aim of this study is to reveal the social and cultural assets of the Kazakhs living in Salihli, to show the methods of applying the traditions and customs of the transition period, to identfy forgotten traditions and customs, to be transmitted to future generations. To reveal similarities and differences with Kazakh tradition and customs determined from written sources. In the introduction part of the study, it was informed about the emergence of Kazakh and East Turkestan Kazakhs and Kazakh name. In the first part of study, the Kazakhs in Salihli and Salihli were introduced. In addition, short genealogy of the Kazakhs were given. In the second part of the study, socio- cultural structures and folklore of Salihli Kazakhs were examined. As a result of the study, evaluations were made on the results of Manisa Salihli Kazakh culture and folklore.