Amatör kulüplerde futbol oynayan sporcuların fair play anlayışlarının incelenmesi
Scrutiny on the understanding of fairplay in the sportspeople playing football in amateur clubs
- Tez No: 555507
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELAHATTİN AKPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Fair Play, Amatör, Sporcu, Fair Play, Amateur, Sportspeople
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amatör Kulüplerde Futbol Oynayan Sporcuların Fair Play Anlayışlarının İncelenmesi Bu çalışma; Karaman ilinde amatör kulüplerde futbol oynayan sporcuların fair play anlayış düzeylerinin incelemerek demografik özelliklere göre farklılaşıp farklılaşmadığını ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Karaman ilinde amatör spor kulüplerinde futbol oynayan sporcular oluşturmaktadır. Amatör futbolculardan 219 kişiye anket uygulanmıştır. Araştırmanın amacına ulaşabilmesi için araştırmacı tarafından geliştirilen kişisel bilgi formu ve Vallerand, Briere, Blanchard ve Provencher tarafından geliştirilen ve Türkçeye uyarlaması Sezen-Balçıkanlı tarafından yapılan Çok Boyutlu Sportmenlik Yönelimi Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde One Sample Kolmogorov-Smirnov testi sonucunda dağılımın nonparametrik olması münasebetiyle Mann-Whitney U ve Kruskal-Wallis testi uygulanmıştır. Araştırmanın sonucunda, araştırmaya katılan amatör futbolcuların fair play anlayışlarının toplam puan ve alt boyutların sosyal norm, kurallar ve yönetime saygı, sorumluluk ve rakibe saygı puan ortalamalarında da yüksek düzeyde fair play anlayışına sahip oldukları ve demografik özelliklerin bazılarında anlamlı bir fark bulunamazken bazılarında da anlamlı bir fark bulunduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Scrutiny On The Understanding Of Fairplay In The Sportspeople Playing Football In Amateur Clubs This study has been conducted to scrutinize the levels of understanding of fairplay in the sportspeople playing football in amateur clubs in the province of Karaman and determine whether their understanding of fairplay differentiates in line with the demographic properties or not. The population of the study is constituted by the sportspeople playing football in amateur clubs in the province of Karaman. A questionnaire was applied to 219 amateur footballers. The personal information form developed by the researcher, the Multidimensional Sportspersonship Orientations Scale developed by Vallerand, Briere, Blanchard, and Provencher and adapted to Turkish by Sezen-Balçıkanlı Doğan (2010), and the Self-confidence Scale developed by Akın (2007) were used for the study to achieve its objective. In the analysis of the data, Mann-Whitney U and Kruskal-Wallis tests were conducted as the distribution upon the One Sample Kolmogorov-Smirnov test appeared as nonparametric In conclusion of the study, it was determined that the amateur footballers taking part in it had high-level understanding of fairplay in the score averages of the total points and the points of the subcategories of respect for social norms, rules, and administration; responsibility; and respect for the opponent; and that while no significant difference was apparent in some of the demographic properties, significant differences were observed in some others.