Soğuk savaş sonrası Rus dış politikasında Avrasyacılık: Kırım sorunu
Russian foreign policy and eurasian doctrine in the pos-cold war era: Case of Crimea
  1. Tez No: 555508
  2. Yazar: ÖZGÜN SEDAL DİRİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE ASLIHAN ÇELENK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Rus Dış Politikası, Avrasya Doktrini, Yakın Çevre Doktrini, Kırım Krizi, Russian foreign policy, Eurasia doctrine, Near Abroad doctrine, Crimean crisis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrasya Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu çalışma Soğuk Savaş sonrası Rus Dış Politikası'nın değişen dinamiklerini analiz etmektedir. Rusya'nın 1990'larda yeni kimlik ve rol arayışına girdiğini ve yakın çevre ülkelerinin Rusya için stratejik açıdan önemli olduğunu savunmaktadır. Rusya bölgedeki stratejik önemini ve etkisini artırmak için dış politikasında Neo-Avrasyacı doktrini kullanmaktadır. Bu tezin Birinci bölümünde klasik ve neo-Avrasyacı doktrin ele alınmış ve bu doktrinin Rusya'nın yeni dış politikası için önemi analiz edilmiştir. İkinci bölümde Yakın Çevre Doktrini'ne değinilmiş ve Rusya'nın yakın çevresindeki ülkelerle yaptığı uluslararası işbirlikler ile bu doktrin örneklendirilerek açıklanmaya çalışılmıştır. Üçüncü bölümde Kırım Krizi ve Rusya'nın krize tepkisi analiz edilmiş, bu yeni Rus dış politikasının Avrasyacılığa dayandığını göstermiş ve Yakın Çevre Doktri'nin başarılı olduğu kanıtlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study analyzes the changing dynamics of Russian foreign policy after the end of the Cold War. It is argued that Russia searched for a new identity and role in the international system by the 1990s and the country's near abroad became an area of strategic importance for Russia. In order to increase its strategic importance and area of influence, Russia adopted the neo-Eurasian doctrine in foreign policy. The first chapter of the thesis deals with classical and new Eurasian doctrines and analyses the importance of this doctrine for new Russian foreign policy.The second chapter, deals with the Near Abroad doctrine and exemplifies the implications of this doctrine by dealing with its immediate surrounding countries. In the third chapter, the Crimean crise is analyzed in order to show that the new Russian foreign policy based on Eurasianism and Near Abroad doctrine proved to be successful.