Ziehl-Neelsen boyama yönteminde mikrodalga ışınımının kullanılması
Use of microwave irradiation in Ziehl-Neelsen staining
  1. Tez No: 555529
  2. Yazar: NURŞAD ÇİFCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEP KAHVECİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Tüberküloz basili, Erlich-Ziehl- Neelsen boyama metodu, mikrodalga ışınımı, ışık mikroskopik inceleme, tubercle bacilli, Erlich-Ziehl-Neelsen staining method, microwave irradiation, light microscopic examination
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Özeti: Bu çalışmada, son yıllarda görülme sıklığı yeniden artmış olan Tüberküloz hastalığının teşhisinde kullanılan ve pozitifliği tanıda önemli yer tutan Erlich-Ziehl-Neelsen (EZN) boyama yöntemi, mikrodalga ışınımı ile yapıldı. Bu modifiye boya yönteminde, süre kısaltılması, boyama kalitesinin artırılması ve laboratuvar şartlarında riskli ve rahatsız edici olan alevle ısıtma aşamasının ortadan kaldırılması amaçlanmıştır. Çalışma için gerekli materyel, hastaneye başvuran ve Tbc hastalığı şüphesi ile balgam örneği alınan hastalardan elde edildi. Bu örneklerden yayma preparatlar hazırlandı. Hazırlanan yayma preparatlar farklı altı grup işlemden geçirildi. Bu grupların hepsinde EZN boyama tekniği kullanılıp sadece bazı aşamalar mikrodalga ışınımıyla gerçekleştirildi. Özellikle rutin yöntemdeki alevle ısıtmanın bulunduğu, fiksasyon ve karbolfuksin ile boyama aşamasında, mikrodalga ışınımı kullanıldı. Rutin yöntemde ısıtma aşamasının bulunmadığı, metilen mavisi ile boyama aşamasında da mikrodalga fırın kullanıldı. Boyama sonuçları 100'lük objektif altında ışık mikroskopik olarak incelendi. Her bir preparat, basil boyanması, renk canlılığı, morfolojik yapının korunması ve zemin boyanmasındaki kalite açısından değerlendirilip birbirleriyle karşılaştırıldı. Fiksasyon aşamasında mikrodalga ışınımı uygulamanın basili öldürüp öldürmediği de araştırıldı. Sonuç olarak mikrodalga ışınımının EZN boyama tekniğinde, özellikle fiksasyon ve karbolfuksin aşamalarında kullanıldığında doyurucu sonuç verdiği ve basili öldürdüğü görüldü.
Özet (Çeviri)
SUMMARY In this study, Erlich-Ziehl-Neelsen (EZN) staining technique that is usefull for diagnosis of tuberculosis which is increasingly seen today, was processed by microwave irradiation. By this modified method, we aimed to reduce time that is required, increase the quality of staining and reduce the risks of flame by eliminating heating step. Material that is used for this study were obtained from patients suspiciously having tuberculosis which applied to hospital and gave the sputum. Smears were prepared from these materials. These smears were processed in six different ways. İn all groups EZN staining procedure were used, microwave irradiation only used in some steps. Especially, steps that are having heating process by flame in routine technique, (fixation and staining by carbol-fuchsin), were done by microwave irradiation. Methylene blue staining step was also done by microwave irradiation although there is no heating process in routine technique. Stained smears were evaluated according to bacilli determination, colour brightness, preservation of morphological features, staining quality of ground and comparisions between each group were done. Killing effect of microwave irradiation that was used for fixaiton on bacilli were also studied. As a result, satisfactory results were obtained by the use of microwave irradiaion in EZN technique, especially in the steps of fixation and carbol-fuchsin staining and the killing effect of microwave irradiation was seen.