2010-2015 yılları arasında Türk sineması'nda komedi ve kadın
Comedy and woman in Turkish cinema between the years 2010-2015
  1. Tez No: 555560
  2. Yazar: BEGÜM NEGİZ
  3. Danışmanlar: PROF. RENGİN OZAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Sahne ve Görüntü Sanatları, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Performing and Visual Arts, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, Komedi, Tür, Toplumbilimsel Yöntem, Türk Sineması, Female, Comedy, Genre, Sociological Technique, Turkish Cinema
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Türk Sineması'nda komedi filmleri tarihine bakıldığında, genellikle komik olanın erkek temsilleri olduğu görülmektedir. Bu önermeden yola çıkılarak Türk Sineması'nda komedi filmlerindeki kadın temsillerinin yeri incelenmiştir. Araştırmanın amacı; kadın temsilerine biçilen görevleri, ilişkilendirildikleri kavramları, cinsiyet bağlamında kadının yerini, erkek ve kadın temsillerinin rol dağılımını, toplumbilimsel kavramlar (sınıf, yaşam biçimi, rol ve statü) çerçevesinde yaşadıkları değişimi ve toplumsallaştırma karşısındaki tepkilerini ortaya koymaktır. İncelenen filmler seçilirken her yıl için bir film olması, en çok izlenen komedi filmi olması, kadın yönetmenlerin yönettiği filmler olması ve komedi türünün baskın olması göz önüne alınmıştır. Bu doğrultuda; 2010-2015 yılları arasındaki altı film (Off Karadeniz-2010, Eyvah Eyvah 2-2011, Sen Kimsin?-2012, Hükümet Kadın 2-2013, Gülcemal-2014, Kocan Kadar Konuş-2015) Arthur Asa Berger'in toplumbilimsel çözümleme yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Berger'in on altı ayrı kavram kullandığı yöntemden film içeriklerine uygun altı kavram (sınıf, yaşam biçimi, rol, cinsiyet, toplumsallaşma ve statü) seçilmiştir. Bu altı kavram etrafında incelenen kadın temsillerinin 2010-2015 yılları arasındaki Türk komedi sinemasında komediyi üstlendikleri, erkek temsilleriyle birlikte komediyi paylaştıkları ve geçmişle karşılaştırıldıklarında daha görünür oldukları sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
When looking at the history of comedy movies in Turkish Cinema, it is often seen that men are the ones who are representatives of comic characters. Based on this proposition, the status of female representations in Turkish Cinema has been analyzed. The aim of this research is to reveal the roles assigned to women representations, the concepts they are associated with, the place of women in the context of gender, the role distribution of male and female representations, the change they have experienced in the context of sociological concepts (class, lifestyle, role and status) and their reactions to socialization. For the period of 2010-2015 one movie is selected for each year. Selected movies were selected based on the consideration whether selected movie was the most viewed one in the comedy genre, whether female director directed the movie and the overall dominance of that movie in the comedy genre. In this direction, six movies between 2010-2015 were analyzed, using Arthur Asa Berger's sociological analysis method: (Off Karadeniz-2010, Eyvah Eyvah 2-2011, Sen Kimsin?-2012, Hükümet Kadın 2-2013, Gülcemal-2014, Kocan Kadar Konuş-2015). Out of Berger's 16 different concepts, six most relevant concepts for the content of selected movies are taken for analysis (class, lifestyle, role, gender, socialization and status). After examination of female representations in Turkish comedy movies in the period of 2010-2015 according to Berger's six concepts, it was concluded that female representatives were equal with male representatives in terms of comedy and were more visible when compared to the past.