Eğitimde dijitalleşme faaliyetleri ve eğitim yöneticilerinin sürece uyumu
Digitalization activities in education and educational managers' consistency to the process
- Tez No: 555640
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SOMAYYEH RADMARD
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dijitalleşme, Eğitim, Faaliyet, Uyum, Yönetici, Activities, Consistency, Digitalization, Education, Manager
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
İnsan hayatının her anının aktif bir şekilde sayısal unsurların bir parçası haline geldiği ve bu vesile ile de insanların teknolojinin getirileri ile iç içe yaşamış olduğu bir dönemde, dijitalleşme giderek daha vazgeçilmez bir unsur olarak ortaya çıkmaktadır. Gündelik yaşamın temel unsurlarından üretime, pazarlamadan düşünmeye kadar sayısız alanda etkileri gözlemlenen dijitalleşme, insan hayatının şeklen değiştirilmesi konusunda önemli bir katkı sağlamaktadır. Eğitimin dijitalleşmesi birçok açıdan olumlu şekilde değerlendirilebilecekse de ortaya çıkan tabloda, eğitimi alacak ve eğitimi sunacak tarafların dijital unsurlarla ve araç-gereçlerle olan etkileşiminin çok yoğun olması gerekmektedir. Fakat eğitimi sunacak taraflar, bir başka tabirle genel olarak eğitimciler açısından eğitimin dijitalleşmesinin getirisi olan unsurların detaylı olarak incelenmesi ve irdelenmesi gerekmektedir. Çünkü eğitimciler, eğitim ve öğretim açısından gereken bilgi potansiyeline halen sahip olmayan ya da eksiklikleri bulunan, öğrenci sıfatına haiz bireylere, dijitalleşme ile birlikte ortaya çıkan unsurlara dair de fikir vermektedirler. Bu tezde, dijitalleşmenin insan hayatındaki yeri temelinde, dijitalleşmenin eğitimdeki konumu incelenmektedir. Bu nedenle çalışma, dijitalleşme ve eğitimde dijitalleşme olarak iki farklı kavram çerçevesinde incelenmiştir. Konunun uygulamadaki durumunu değerlendirmek amacıyla bir anket çalışması yapılması öngörülmüştür. Buna göre çalışmanın birinci bölümünde dijitalleşme kavramının genel çerçevesi ve dijitalleşmenin insan hayatındaki yeri incelenmiştir. Buna ilaveten, spesifik olarak eğitimde dijitalleşme konusu ele alınmıştır. Bu bölümde özellikle eğitimcilerin dijitalleşme unsurlarıyla olan etkileşimlerine odaklanılmıştır. Çalışmanın son bölümünde, İstanbul'da yaşayan, eğitim sektöründe yer alan ve lise seviyesindeki okullarda çalışan eğitimciler üzerinde uygulanan bir anket çalışması bulunmaktadır. Ankete 152 kişi katılmıştır. Anket çalışması 5'li likert sistemiyle hazırlanmış ve iki kısımdan oluşturulmuştur. Anket formunun birinci bölümünde bir takım demografik özelliklerden (yaş, cinsiyet, eğitim durumu, çalışma yılı, görevi) oluşan bölüm bulunmaktadır. İkinci bölümünde ise 23 soru adedinden ve tek boyuttan oluşan dijitalleşme faaliyetlerine uyum ölçeği bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
At a time when every moment of human life is actively becoming a part of the digital elements and people are intertwined with the returns of technology, digitalization is becoming increasingly indispensable. From the basic elements of everyday life to production; Digitalization, whose effects are observed in countless areas from marketing to thinking, makes an important contribution to changing the shape of human life. While the digitalization of education can be evaluated in many ways in a positive way, it should be seen that the interaction of the parties who will receive education and education will be very intense with digital elements and tools. However, the parties that will offer the training, in other words, the elements which are the return of the digitalization of education in terms of educators in general should be examined and examined in detail. Because the educators, in terms of education and training, they still lack the potential for knowledge or lack of knowledge, students who have the status of the student, with the digitalization of the elements that arise with the idea. In this thesis, the position of digitalization in education is examined on the basis of the place of digitalization in human life. Therefore, the study is examined into two different concepts as digitalization and digitalization in education. In order to evaluate the practical situation of the subject, a survey study is planned. In the first part of the study, the general framework of digitalization concept and the place of digitalization in human life are examined. In addition, specifically the issue of digitalization in education is discussed. This section focuses especially on the interactions of educators with digitalization elements. In the last part of the study, there is a questionnaire study conducted on the educators working in high schools. 152 people participated in the survey. The questionnaire was prepared with 5-point Likert system and consisted of two parts. In the first part of the questionnaire, there are some demographic features (age, gender, educational status, working year, occupation). In the second part, there is a scale of adaptation to digitization activities consisting of 23 questions and one size.