Dijitalleşmenin muhasebe mesleğine, muhasebe meslek mensuplarına ve muhasebe-finans eğitimine etkilerinin salgın hastalık döneminde incelenmesi
Investigation of the effects of digitization on accounting profession, accounting professionals and accounting-financial education during the period of pandemic disease
  1. Tez No: 679245
  2. Yazar: BAŞAK ŞITAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MAHMUT YARDIMCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Dijitalleşme, Muhasebe, Salgın Hastalık (COVID-19), Digitization, Accounting, Epidemic (COVID-19)
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Günümüzde yaşanan hızlı teknolojik gelişmeler insan yaşamında da değişiklikleri beraberinde getirmiştir. Değişiklikler arasında en çok dikkat çeken kavram dijitalleşme olmuştur. Gündemde daima güncelliğini koruyan bu kavrama uyum sağlamak dünya genelinde yaşanan COVID-19 salgın hastalığı ile birlikte bir zorunluluk halini almıştır. Çünkü hayatın olağan akışında yaşanan tüm faaliyetlerin devam edebilmesi kavramın getirdiği teknolojik ürünlere uyum sağlayabilmek ile doğrudan doğruya bağlantılıdır. Salgın hastalık süreci içerisinde yaşanan değişimler tüm sektör ve sektörde çalışanları yakından ilgilendirmektedir. Özellikle muhasebenin hem devlet hem de üçüncü kişiler için önemi dikkate alındığında dijitalleşmenin bir kişisel tercih dahilinde değil, zorunluluk haline geldiği kolaylık ile anlaşılabilmektedir. İşletmeler için yöneticilerin karar almasında yardımcı olan ve bünyesinde en önemli çıktıları barındıran muhasebe, devlet için ise en önemli gelir kalemi olan vergi açısından oldukça önem arz etmektedir. Eğitim sektörü açısından ise muhasebe profesyonelleri yetiştiren kurumların kesintisiz iyi bir eğitim sunabilmesi için bir gereklilik olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu yüksek lisans tezinin amacı; dijitalleşmenin muhasebe alanına, muhasebe mesleğine, muhasebe profesyonellerine ve muhasebe-finans eğitimine etkilerine yönelik algıları COVID-19 salgın hastalık döneminde incelemektir. Çalışmanın bir diğer amacı ise bu konuya yönelik algıların demografik değişkenler açısından farklılık gösterip göstermediğini belirlemektir. Bu amaçla konuya ilişkin kavramsal çerçeve ve hipotezler oluşturulmuştur. Çalışma, Adana ilinde yapılan alan çalışması ile desteklenmiştir. Hipotezler SPSS programından elde edilen sonuçlar ile değerlendirilmiştir. Çalışmada yapılan analizler sonucunda elde edilen alt boyutların unvan, çalışma şekilleri ve mükellef sayısı değişkenleri açısından kısmen farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Dijitalleşmenin muhasebe ve finans eğitimine etkilerine yönelik algıların ise cinsiyet, unvan ve aylık gelir durumu değişkenleri açısından kısmen farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Çalışmadan elde edilen bir diğer sonuç ise meslek mensuplarının dijitalleşmeyi önemsedikleri, bu alandaki gelişmeleri yakından takip ederek destekledikleridir. Hatta dijitalleşmenin muhasebe mesleğine olan saygıyı arttırabileceği, haksız rekabeti de önleyebileceğini belirtmişlerdir. Muhasebe ve finans eğitimi hususunda ise yeni ve köklü bir değişimin kaçınılmaz bir gereklilik olduğunu savunmuşlardır. Elde edilen bulguların ilgili literatüre, bundan sonra yapılacak çalışmalara ve aynı zamanda konunun gelişimine katkı sağlayacağı beklenmektedir. Araştırmanın sonuç kısmında elde edilen bulgular teorik ve uygulama bağlamında tartışılmıştır. İleride yapılacak yeni çalışmalara yönelik önermelere de yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The rapid technological developments experienced today have brought about changes in human life. The most striking concept among the changes was digitalization. This concept, which is always up-to-date on the agenda, has become a necessity during the COVID-19 epidemic process worldwide. Because the continuation of all activities in the routine flow of life is directly related to being able to adapt to the technological products brought by the concept. The changes experienced during the epidemic disease process are closely related to the sector and the employees in the sector. Considering the importance of accounting for both the government and third parties, it can be easily understood that digitalization has become a necessity, not a personal preference. Accounting, which helps managers make decisions for businesses and contains the most important outputs, is very important in terms of tax, which is the most important income item for the state. In terms of the education sector, it is a necessity for institutions that train accounting professionals to provide uninterrupted good education. The aim of this master's thesis; To examine the perceptions of the effects of digitalization on the field of accounting, the accounting profession, accounting professionals and accounting-finance education during the COVID-19 epidemic period. Another aim of the study is to determine whether the perceptions about this subject differ in terms of demographic variables. For this purpose, conceptual framework and hypotheses related to the subject were formed. The study was supported by a field study in Adana. The hypotheses were evaluated with the results obtained from the SPSS program. As a result of the analyzes made in the study, it was found that the sub-dimensions obtained partially differ in terms of title, working style and number of taxpayers. It has been determined that the proposals for the effects of digitalization on accounting and finance education differ partially in terms of gender, title and monthly income variables. Another result obtained from the study is that the members of the profession care about digitalization and support the developments in this field by following them closely. They even stated that digitalization can increase respect for the accounting profession and prevent unfair competition. They argued that a new and radical change in accounting and finance education is an inevitable necessity. It is expected that the obtained findings will contribute to the related literature, future studies and also the development of the subject. In the conclusion part of the research, the findings obtained are discussed in the context of theory and practice. Suggestions for future studies are also included.