Kavram karikatürleriyle desteklenen fen öğretiminin ortaokul öğrencilerinin kavramsal başarı, motivasyon ve fen bilimlerine yönelik tutumlarına etkisi
The effect of science teaching supported by concept cartoons on secondary school students' conceptual achievement, motivation and their attitudes to science
- Tez No: 555675
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RENAN ŞEKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kavram Yanılgısı, Kavram Karikatürü, Kavramsal Başarı, Tutum, Motivasyon, Misconception, Concept Cartoon, Conceptual Achievement, Attitude, Motivation
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu araştırmanın amacı, Fen Bilimleri derslerinin işlenişinde kavram karikatürlerinin öğrencilerin kavramsal başarısına, fen bilimleri dersine yönelik motivasyon ve tutumlarına etkisini incelemektir. Araştırmanın evreni, Konya il merkezinde bulunan ortaokullardan oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise, Konya ili Bozkır ilçesinde bulunan Sarıoğlan İmam Hatip Ortaokulu'nda öğrenim gören 7. sınıftaki 50 öğrenci oluşturmaktadır. 7. sınıflarda bulunan iki sınıf, kontrol grubu ve deney grubu olarak kura yöntemiyle ayrılmıştır. İlköğretim 7. sınıflarda 3 hafta süreyle okutulan“Madde ve Özellikleri”konusu, deney grubunda yer alan 25 öğrenciye kavram karikatürleri ile, kontrol grubunda yer alan 25 öğrenciyle ise geleneksel yöntemle işlenmiştir. Öğrencilerin başarı düzeylerinin belirlenmesinde veri toplama aracı olarak, güvenirlik katsayısı 0,71 olan ve 18 sorudan oluşan kavram testi kullanılmıştır. Ayrıca öğrencilerin derse yönelik tutumlarını ölçmek için güvenirlik katsayısı 0.925 olan 22 soruluk Fen Bilgisi Tutum Testi ve güvenirlik katsayısı 0.80 olan 23 maddeden oluşan Fen Öğrenmeye Yönelik Motivasyon Ölçeği uygulanmıştır. Veriler, SPSS istatistik paket programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Çalışma grubunun ön test, son testlerinden aldıkları puanların, gruplar arası ve her bir grubun kendi içinde farklılaşma düzeylerini incelemek amacıyla hipotezler geliştirilmiş ve bu hipotezler istatistiksel yöntemlerle test edilmiştir. Araştırmanın sonucunda deney ve kontrol gruplarının ön test ve son test sonuçlarının kavramsal başarı, tutum ve motivasyon yönünden farklılığının anlamlı olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of science teaching supported by concept cartoons on Secondary School Students' Conceptual Achievement, Motivation and their Attitudes to Science. The population of the research consists of secondary schools which are located in the city center of Konya. The sample of the study consist of 50 students who are studying in Grade 7 at the Sarıoglan imam Hatip Secondary School located in the Bozkır County of Konya City. The two classes of Grade 7 were divided into two groups; the control group and the experimental group. The topic titled“Matter and Properties”studied for 3 weeks in Grade 7 of that Secondary School was discussed with 25 students in experimental group through concept cartoons and with 25 students in control group through traditional method. In this study, the concept test was used as data collection tool which consisted of 18 questions and reliability co-efficient of 0.71 for the purpose of determining the achievement levels of students studying in this school. It was also used the Science Attitude Test consisting of 22 questions with a reliability coefficient of 0.925 and the Science Motivation Scale for Science Learning consisting of 23 items with a reliability coefficient of 0.80 were applied. Data were analysed by SPSS statistical package program. The hypotheses were developed in order to examine the differentiation levels of scores of working group from pre-test and post-test scores between the groups and within the group in itself, and these hypotheses were tested with statistical methods. As a result of the study, it was determined that the pre-test and post-test results of the experimental and control groups did not significantly differ in terms of conceptual achievement, attitude and motivation.