Azospermisi olan hastalarda hormonal tedavinin rolü
Azospermisi olan hastalarda hormonal tedavinin rolü
  1. Tez No: 555713
  2. Yazar: TOLGA YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM HALİL ÇEVİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: İnfertility, Azoospermia, hormonal therapy, sperm cell
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Azospermisi olan hastalarda hormonal tedavinin rolü Amaç: Bu çalışmada azospermisi olan hastalarda hormonal tedavi ile sperm elde edilme olasılığı araştırılmıştır. Materyal Metod : Azospermisi olan 73 hastada hormonal tedavinin etkinliği retrospektif olarak araştırıldı. Bunun için özel bir merkezdeki 2015-2018 yılları arasında azospermi tespit edilen ve Shiraishi hormonal tedavi protokolü uygulanmadan önce ve sonrasında detaylı semen analizleri yapılan ve hormon değerleri (FSH,LH,Prolaktin,Östradiol ve Testosteron) ölçülen 73 hasta seçildi.Hastaların tedavi sonrasında mikroTESE ile sperm elde edilme olasılıkları araştırıldı. Bulgular : Hormonal tedaviden 6 ay sonra hastaların FSH, LH, düzeylerinde istatistiksel anlamlı olarak azalma , Östradiol ve Testosteron düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı artış saptandı. Prolaktin düzeylerinde ise istatistiksel anlamlı değişim saptanmadı. 73 hastanın 5 'inin (% 6.8) spermiyogramında sperm hücresi tespit edildi. Hastaların büyük çoğunluğunda immatür germ hücreleri sayısında artış görülmekle beraber, bu hücrelerin spermatogenez'in çeşitli basamaklarında durduğu görüldü. Bu hastaların hiçbirisine ICSI yapılamadı. Sonuç : Hormonal tedavi ile az oranda ve yetersiz kalitede sperm elde edilebilir ama elde edilen kalitesiz spermler ICSI için yeterli olmamaktadır. Hastaların uyumsuzluğu nedeni ile azospermisi olan hastalarda hormonal tedavinin yeri yoktur. Anahtar kelimeler : İnfertilite ,Azospermi, Hormonal Tedavi, Sperm Hücresi
Özet (Çeviri)
The role of hormonal therapy in patients with azoospermia Aim: In this study, the possibility of obtaining sperm by hormonal treatment was investigated in patients with azoospermia. Materials and methods: The efficacy of hormonal treatment in 73 patients with azo-ospermia was investigated retrospectively. A special center for azoospermia between the years 2015-2018 and Shirashi hormonal treatment protocol before and after the detailed semen analysis and hormone values 73 patients with hormone levels(FSH, LH, Prolactin, Estradiol and Testosterone )were selected. The possibility of obtaining sperm with microTESE after the treatment was investigated. Results: After 6 months of hormonal therapy, there was a statistically significant decrease in FSH, LH, levels, and statistically significant increase in estradiol and testosterone levels. There was no statistically significant change in prolactin levels.Of the 73 patients, 5 (6.8%) showed sperm cells in their spermiogram.Although the majority of patients have an increase in the number of immature germ cells, these cells were found to stand at various stages of spermatogenesis. No ICSI could be performed in any of these patients. Conclusions: In patients with azospermia, hormonal treatment may produce a small amount of sperm with insufficient quality, due to poor sperm quality for ICSI and incompatibility of the patients hormonal treatment has no place in patients with azo-ospermia.