Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi ve Eskişehir Devlet Hastanesi kadın hastalıkları ve doğum polikliniğine başvuran gebelerin prekonsepsiyonel bakım ve danışmanlıkla ilgili bilgi, tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi
Evaluation of knowledge, attitude and behavior about preconceptional care and counseling of pregnant women applied to gynecology and obstetrics clinic of Osmangazi University Health Practice and Research Hospital and Eskişehir State Hospital
  1. Tez No: 555715
  2. Yazar: MERVE AYDIN EMRE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR BİLGE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Family Medicine, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Prekonsepsiyon, danışmanlık, bakım, kadın, gebe, Preconception, counseling, care, women, pregnant
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Gebelik öncesi (prekonsepsiyonel) bakım anne ve fetüs için risk oluşturan fiziksel, tıbbi ve psikososyal durumları gebelikten önce saptayarak uygun şekilde çözmek veya yönlendirmek esasına dayanan bir koruyucu hizmettir. Bu çalışma ile Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi ve Eskişehir Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniğine başvuran gebelerin gebelik öncesi bakım ve kanıta dayalı biçimde saptanmış evrensel gebelik öncesi bakım önerileri hakkında bilgi ve davranışlarını sorgulamak ve konu hakkında farkındalıklarını arttırmak hedeflenmiştir. Çalışma etik kurul onayı alındıktan sonra 18 yaş üstü gebe kadınlarda yapılmıştır. Çalışmaya dahil edilen 1020 gebenin yaş ortalaması 28.61 ± 5.20 yıldır. Gebelerin 341 (% 33.4)'i gebelik öncesi bakım ve danışmanlık almıştır. Gebelerden 173'ü (%50.9) tıp dışı alanlardan, 140'ı (%41.2) kadın hastalıkları ve doğum uzmanından, 27'si (%7.9) ise prekonsepsiyonel danışmanlığı aile hekimi veya aile sağlığı elemanından almıştır. Çalışmamızda gebelerin yaşı, gelir düzeyleri, gebelerin eğitim düzeyi, gebelik sayısı, yaşayan çocuk sayısı, sezaryen öyküsü, planlı gebelik ve doğal yolla olan gebelik ile prekonsepsiyonel danışmanlık alma arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Prekonsepsiyonel danışmanlık kapsamında gebelerin en çok bilgilendirildiği konular, folat/demir/multivitamin desteği % 93.0, beslenme % 87.4, yapılması gereken tetkikler % 80.9; en az bilgilendirildiği konular ise, depresyon % 49.3, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar % 55.7, ev ve iş ortamındaki tehlikeler % 56.6 olarak tespit edilmiştir. Çalışmamızda, prekonsepsiyonel danışmanlık alma oranının düşük olduğu tespit edilmiştir. Prekonsepsiyonel danışmanlık konusunda hem hekimlerin hem de halkın bilgilendirilmesi gerekmektedir. Danışmanlık alan birey sayısının artması ile daha sağlıklı ve bilinçli gebelik sürecinin olması kaçınılmazdır.
Özet (Çeviri)
Pre-pregnancy (preconceptional) care is a preventive service based on the principle of identifying and directing physical, medical and psychosocial conditions that constitute a risk for mother and fetus before pregnancy. In this study, it is aimed to question the knowledge and behaviors about pre-pregnancy care and evidence-based pre-pregnancy care recommendations of pregnant women who applied to Eskişehir Osmangazi University Health Practice and Research Hospital and Eskişehir State Hospital Gynecology and Obstetrics Clinic and to increase their awareness on this matter. The study was conducted in pregnant women over 18 years of age after approval of the ethics committee. The mean age of 1020 pregnant women included in the study was 28.61 ± 5.20 years. 341 (33.4%) of the pregnant women received pre-pregnancy care and counseling. Of the pregnant women, 173 (50.9%) gathered preconceptional counseling from non-medical areas, 140 (41.2%) from gynecologists and obstetricians, and 27 (7.9%) from the family physician or family health personel. In our study, preconceptional counseling were found to be related statistically significantly with the age of pregnant women, income rate, education level of pregnant women, number of pregnancies, number of living children, history of cesarean section, planned pregnancy and spontaneous pregnancy. Within the content of preconceptional counseling, the subjects that pregnants informed mostly were folate / iron / multivitamin support (93.0%), nutrition (87.4%), the necessary tests (80.9%); the subjects that pregnants informed least were depression (49.3%), sexually transmitted infections (55.7%), home and work environment hazards (56.6%). In our study, the rate of receiving preconceptional counseling was found to be low. Both physicians and the public should be informed about preconceptional counseling. With the increase in the number of individuals receiving counseling, it is inevitable to have a more healthy and aware pregnancy process.