Karaman ve Aksaray illerinin sosyo-ekonomik yapılarının karşılaştırılmalı analizi
A comparative analysis of socio-economic structures of Karaman and Aksaray provinces
- Tez No: 555746
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNEM YAPAR SAÇIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Kalkınma, Azgelişmişlik, Karaman, Aksaray, Development, Underdevelopment, Karaman, Aksaray
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 240
Özet
II. Dünya Savaşı'ndan sonra kimi ülkeler hızla refah seviyelerini yükseltirken, kimi ülkelerin ise refah seviyesi oldukça düşük kalmıştır. Bu durum ülkeleri refah seviyelerini yükseltmek ve daha iyi bir yaşam sürebilmek için kalkınma politikaları gerçekleştirmeye yönlendirmiştir. Bu nedenle özellikle azgelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin kalkınma iktisadına olan ilgileri artmıştır. Kalkınma; bir ülkenin yalnızca GSYİH düzeyini arttırmakla kalmayıp aynı zamanda ekonomik, sosyal, siyasal, yönetsel, kültürel, askeri ve yapısal vb. gibi her alanda refah seviyesinin arttırılmasını ifade etmektedir. Bir başka deyişle kalkınma, azgelişmiş olarak ifade edilen ülkelerin gelişmelerini engelleyen sorunların ortadan kaldırılmasıdır. Türkiye gelişmekte olan ülkeler grubunda yer almakta ve beşer yıllık kalkınma planları ile bölge ve illerin kalkınmalarını sağlamaya çalışmaktadır. Bu çalışmada yaklaşık M.Ö. 8000 yıllarına kadar geçmişleri olan, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, geçmişte il statüsüne sahip olmuş, ancak sonrasında ilçe durumuna düşmüş, 1989 yılı itibariyle tekrar il statüsüne kavuşan ve birbirlerine yakın coğrafyada bulunan Karaman ve Aksaray illerinin sosyo-ekonomik yapıları incelenecektir. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde kalkınma kavramı ve kalkınmanın ölçülmesinin yanında azgelişmişlik kavramı ve azgelişmiş ülkelerin özellikleri incelenecektir. İkinci bölümde Karaman ve Aksaray illeri tanıtılmaya çalışılacaktır. Üçüncü bölümde ise Karaman ve Aksaray illerinin sosyo-ekonomik göstergeleri karşılaştırılarak, iki ilin kalkınmışlık düzeyleri incelenmeye çalışılacaktır.
Özet (Çeviri)
After World War II, some countries rapidly increased their level of welfare, while level of welfare in other countries remained substantially low. This situation led countries to carry out development policies to raise their level of welfare and sustain better living standards. Therefore, especially the interestof underdeveloped and developing countries for development economics have risen. Developmentdoes not onlymean a risein the level of GDP, but it also entailsan increase in level of prosperity in all fields such as, economy, society, politics, administration, culture, military, structure and so on.In other words, it is to eliminate the issuesimpedingdevelopment of countriesregarded as underdeveloped. Turkey is situated in the group of developing countries and implements five-year development plansto enable its regions and provinces to develop. In this study,socio-economic structures of Karaman and Aksarayprovinces, which date back to approximately 8 000 BC, have housed a number of civilisations, once had a province status, then decreased to a town status, haveagain been granted a province status since 1989 and are in close geographic proximity to one another, will be examined. This study consists of three chapters. In the first chapter, those, the concept of development and the measurement of development, the concept of underdevelopment and the measurement of underdevelopment, and the characteristics of underdeveloped countries, will be examined. In the second chapter, Karaman and Aksaray provinces are to beintroduced.In the third chapter, a comparison of the socio-economic indicators of Karaman and Aksaray provinces will be carried outto be able to examine the development levels of the two provinces.