İzole elektrik girişiyle ve su temasıyla sıçanlarda oluşan elektrik çarpmasının; ciltte ve iç organlardaki histopatolojik ve biyokimyasal parametreler üzerine etkisi
The effects of electrical impulse generated by isolated input and water conductivity on histopathological and biochemical parameters in rat's skin and internal organs
  1. Tez No: 555860
  2. Yazar: AHMET SEDAT DÜNDAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN CELBİŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Deneysel çalışma, elektrik çarpması, su iletkenliği, H-FABP, Bax, Caspase-3, HSP60, Histopatolojik inceleme, Experimental study, electric shock, water conductivity, H-FABP, Bax, Caspase-3, HSP60, histopathological examination
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Amaç Elektrik çarpması şüphesi olan ancak herhangi bir giriş-çıkış lezyonu tespit edilemeyen, özellikle su iletkenliğiyle olan ölümlerde biyokimyasal parametrelerdeki değişim ve histopatolojik incelemeler, ölüm sebebini tespit etmede yardımcı olmaktadır. Deneysel elektrik yaralanması oluşturulan sıçan serumlarında, son zamanlarda önemi artmış ventrikül duvarı stresi karşısında artış gösteren; Pro-Brain Natriüretik Peptid(Pro-BNP), kalpte akut yaralanmalarda meydana gelen kalp tipi yağ asidi bağlama protein (H-FABP), kardiyak troponin I (cTnI) ve kreatin kinaz-MB (CK-MB) düzeyindeki değişiklikler ile bazı dokulardaki (cilt-yanık lezyonlu, beyin, beyincik, kalp ve karaciğer) histopatolojik bulgular karşılaştırıldı. Ortaya çıkacak sonuçların, etyolojisinde yanık lezyonu bulunmayan ölümlerde tanı değeri araştırılmıştır. Materyal ve Method Deneyde 42 adet dişi Wistar Albino türü rat, kontrol grubu (grup-1), izole elektrik girişi (grup-2) ve su iletkenliğiyle elektrik çarpması (grup-3) olacak sekilde 3 gruba ayrıldı. Elektrik akımı (220V) verilen ve kontrol grubundaki tüm hayvanların serumlarında Pro-BNP, H-FABP, CK-MB, cTnI incelendi. %10'luk formalinde tespit edilmis doku örnekleri ise Hematoksilen-Eozin (H-E) ile boyanarak ışık mikroskobunda değerlendirildi. Bulgular istatistiksel olarak degerlendirildi ve p degeri 0.05). Tüm gruplarda ProBNP, CK-MB, cTnI değerleri normal sınırlarda saptandı. İzole elektrik girişiyle yaralanan hayvanların ciltlerine ait H&E kesitlerin mikroskobik incelemesinde; dermo-epidermal ayrışma, epidermiste nükleer uzama ve hiperkromazi saptandı. Dermiste homojenizasyon, cilt eklerinin nükleuslarında da uzama ve hiperkromazi izlendi. H&E boyası ile ışık mikroskobisinde incelenen grup 2 ve 3 arasında beyin, beyincik, kalp ve karaciğer kesitlerinde belirgin histomorfolojik farklılık görülmedi. Bax, caspase-3 ve HSP-60 ile yapılan immünohistokimyasal boyamalarla; cilt, beyin, beyincik, beyin sapı, kalp ve karaciğerde tüm gruplar arasında istatistiksel olarak bazı anlamlı farklılıklar saptandı. Sonuç Adli tıp uygulamalarında negatif otopsi nedenlerinden birinin aydınlatılmasına katkı sağlayacağını düşündüğümüz bu çalışma; özellikle su iletkenliğiyle elektrik çarpması sonucu meydana gelen şüpheli ölümlerin, histopatolojik inceleme ve biyokimyasal belirteçler ile aydınlatılabileceğine inanıyoruz.
Özet (Çeviri)
Objective Changes in biochemical parameters and histopathological examinations, especially in deaths due to water conductivity, are helpful in determining the cause of death in deaths that are suspected of being electrical shock without entry-exit lesions. Pro-Brain Natriuretic Peptide, which has recently been shown to increase in response to increased ventricular wall stress, cardiac fatty acid binding protein, cardiac troponinI and creatine-kinase-MB levels in rat serums that are extracted from experimentally electrocuted rats were compared with histopathological findings in some tissues (skin-burned lesion, heart, liver and cerebellum). Diagnostic value was searched for deaths that did not have a burn lesion in etiology. Material and Method: Forty-two female Wistar Albino rats were divided into three groups: control group (group-1), isolated electrical input (group-2), and electric-shock with water-conductivity (group-3). Pro-BNP, H-FABP, CK-MB and cTnI levels were examined in serum of animals in the control group given electric current (220 V). Tissue samples fixed in 10% formaldehyde were stained with Hematoxylin-Eosin (H-E) and evaluated with light microscopy. The findings were evaluated statistically and p 0.05). ProBNP, CK-MB, cTnI values were within normal limits in all groups. There were no significant histomorphological findings and differences in brain, cerebellum, heart and liver sections between groups 2 and 3 of wet and dry electrocution. Subcellular changes will be examined immunohistochemically. Conclusion This study, which we think will contribute to the clarification of one of the causes of negative autopsy in forensic medicine applications, we believe that suspicious deaths due to electrical shock, especially water conductivity, can be elucidated by histopathologic examination and biochemical markers. By immunohistochemical staining of Bax, Caspase-3 and HSP-60; in skin, brain, brainstem, heart and liver, statistically some significant differences between all groups were determined.