Bireysel ve işbirlikli dijital öyküleme uygulamalarının üstün zekalı öğrencilerin yazma performansına ve dil gelişimine etkisi
The effect of individual and cooperative digital storytelling activities on the writing performance and language development of gifted students
- Tez No: 555861
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HANİFE GÜLHAN KARSAK, PROF. AYŞE FULYA MANER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Üstün Zeka, Dijital Öyküleme, Yazma Performansı, Dil Gelişimi, İlkokul
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışmanın amacı üstün zekalı öğrencilerin yazma performansında ve dil gelişiminde bireysel ve işbirlikli dijital öyküleme uygulamalarının etkisini ortaya koymaktır. Çalışmada 'öntest sontest kontrol gruplu desen' uygulanmıştır. Çalışmaya Kırklareli ili Bilim ve Sanat Merkezi'ndeki ilkokul 4. sınıf düzeyinde deney 1 grubunu oluşturan 7, deney 2 grubunu oluşturan 6 ve kontrol grubunu oluşturan 5 öğrenci olmak üzere, toplam 18 öğrenci katılmıştır. Uygulama deney 1 grubunda bireysel dijital öyküleme uygulamaları kullanılarak, deney 2 grubunda işbirlikli dijital öyküleme uygulamaları kullanılarak, kontrol grubunda ise geleneksel yazma çalışmaları yapılarak yürütülmüştür. Veri toplama aracı olarak 'Yazma Performansı Değerlendirme Ölçeği' ve 'Peabody Resim Kelime Testi' kullanılmıştır. 2018-2019 eğitim-öğretim yılında toplanan verilerin analizinde Kruskall Wallis Testi ve Mann Whitney U Testi kullanılmıştır. Araştırmanın birinci hipotezi kapsamında ortaya çıkan bulgularda deney 1 ve kontrol grubunu oluşturan öğrencilerin yazma performansı arasında deney 1 grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur. Araştırmanın ikinci hipotezi kapsamında elde edilen bulgularda deney 2 ve kontrol grubunu oluşturan öğrencilerin yazma performansı açısından deney 2 grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur. Araştırmanın üçüncü hipotezi kapsamında elde edilen bulgularda deney 2 ve deney 1 grubunu oluşturan öğrencilerin yazma performansları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark görülmemiştir. Araştırmanın dördüncü hipotezi kapsamında elde edilen bulgularda deney1 ve kontrol grubunu oluşturan öğrencilerin dil gelişimi puanları açısından istatistiksel olarak anlamlı fark görülmemiştir. Araştırmanın beşinci hipotezi kapsamında elde edilen bulgularda deney 2 ve kontrol grubunu oluşturan öğrencilerin dil gelişim puanları açısından deney 2 grubu lehine istatistiksel olarak anlamlı fark görülmüştür. Araştırmanın altıncı hipotezi kapsamında elde edilen bulgularda deney 2 ve deney 1 gruplarını oluşturan öğrencilerin dil gelişim puanları açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark görülmemiştir. Araştırma sonucunda bireysel dijital öyküleme uygulamalarının geleneksel öykü yazma uygulamalarına göre yazma performansı açısından etkili olduğu, işbirlikli dijital öyküleme uygulamalarının geleneksel öykü yazma uygulamalarına göre yazma performansı açısından etkili olduğu görülmüştür. Dil gelişim düzeyi açısından işbirlikli dijital öyküleme uygulamalarının geleneksel öykü yazma uygulamalarına göre etkili olduğu görülmüştür. Bireysel dijital öyküleme uygulamaları dil gelişimi açısından geleneksel öykü yazma uygulamalarıyla kıyaslandığında etkili olmamıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze the impact of individual and cooperative digital storytelling implementations on gifted student'writing performance and language development. In the study, 'pre-test post-test control group design' technique was applied. The study included a total of 18 children in 4th grade of primary school, 7 of which constituted the experimental group 1; 6 of which constituted the experimental group 2 and 5 of which constituted the control group in the Science and Arts Center in Kırklareli. The application was carried out by using digital storytelling implementations in group 1, using cooperative digital storytelling implementations in group 2, and applying traditional writing practices in the control group. 'Writing Performance Evaluation Test' and 'Peabody Art word picture Test' were used as data collection tools. Kruskall Wallis Test and Mann Whitney U Test were used to analyse the data collected in 2018-2019 academic year. In the results obtained under the first hypothesis of the study, there was a statistically difference between the performance of experimental group 1 and the control group in terms of writing performance in favor of experimental group 1. In the results obtained under the second hypothesis of the study, there was a statistically significant difference between the performance of experimental group 2 and the control group in terms of writing performance in favor of experimental group 2. In the results obtained under the third hypothesis of the study , There was no statistically significant difference between the performance of experimental group 2 and experimental group-1 in terms of writing performance. In the results obtained under the fourth hypothesis of the study, it was clearly seen that there was no statistically significant difference between the performance of experimental group-1 and the control group in terms of their language development levels. In the results obtained under the fifth hypothesis of the study, there was a statistically significant difference between the performance of experimental group 2 and the control group in terms of languge development levels in favor of experimental group 2. In the results obtained under the sixth hypothesis of the study, it was found that there was no statistically significant difference between the performance of the experimental group-2 and the experimental group-1 in terms of language development levels. Keywords : Gifted, Digital Storytelling ,Writing Performance,Language Development, Primary School