Gevale Kalesi kazılarında bulunan İslami dönem sikkeleri
Islamic Period coins found in the excavations of Gevale Castle
- Tez No: 555874
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEKERİYA ŞİMŞİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Sanat Tarihi, Archeology, Art History
- Anahtar Kelimeler: Sikke, Nümizmatik, Konya, Gevale Kalesi, Selçuklu Sikkeleri, Osmanlı Sikkeleri, Coin, Numismatic, Konya, Gevale Castle, Selcuklu Coins, Osmanlı Coins
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 387
Özet
Konya kentin savunmasında kilit noktası durumda olan Gevale Kalesi, Konya'nın 13 km. kadar batısında Konyalıların Takkeli Dağ, Silleliler 'in Karaburga dedikleri dağın tepesindedir. Dağın tepesine bir taç, bir takke gibi oturan kale uzaktan takke gibi göründüğü için böyle adlandırılmıştır. Gevale Kalesi birçok önemli buluntulara ve malzeme çeşitliliğine şahit olmuştur. Bu malzemelerin içerisinde, küçük buluntular arasında ele alınan sikke; önceden ağırlığı ayarlanmış, devletin garantisi altında basılan, hükümdarın veya resmi otoritenin simge veya yazısının yer aldığı madeni paradır. Kelime olarak Arapçadan gelme olup“damga veya nakış basmak için hazırlanmış demir kalıp”demektir Bu tez kapsamında 2012 yılında yüzey araştırması ile başlayıp ve 2017 dönemin kazı sezon sonuna kadar ortaya çıkarılan 217 adet İslami dönem sikkeleri üzerinde çalışılmıştır. Bunlar Eyyubi, İlhanlı, Artukluoğulları, Aydınoğulları, Menteşeoğulları,, Karamanoğulları, Selçuklular, Osmanlı sikkeleridir. Sikkelerin malzemeleri, boyutları ve teknikleri, süslemeleri farklı olmakla birlikte, oldukça farklı ve geniş bir zaman dilimine yayılmış durumundadır. Burada bulunan sikkeler ayrıntılı olarak incelenerek katalog halinde tanıtılması, süsleme, yazı, şekil üzerinden hareket edilerek genel bir değerlendirme yapmak çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Sonuç olarak gerek süsleme, yazı, teknik gerekse farklı zaman dilimi halinde olan bu sikkeler, nümizmatik alanına ayrı bir zenginlik olarak kazandırılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
A pivotal point in defending the city of Konya, Gevale Castle is on the top of the mountain, 12 km in the west of Konya, that the people from Konya call Takkeli Mountain and the people from Sille call Karaburga. It is called so because the castle which is set on the mountain as a crown and cap seems like a cap. Gevale Castle witnessed many antiques and variety of materials. In these materials, coin seen among small antiques is a metal coin whose weight is calculated before, which the sign or writing of the emperor or the offical authority is located in and which is pressed under the warrant of the state. Etymologically it is rooted in Arabic and means "iron mould prepared to stamp or pres embroidry. Within the scope of this master's thesis, it is studied on 217 Islamic period coins revealed until the excavation period of 2017 and starting with a surface research in 2012. These are the coins of Eyyubi, Ilhanlı, Artukluogulları, Aydınogulları, Menteseogulları, Karamanogulları, Selcuklular, Osmanlı. Beside that the materials, dimensions, techniques and decorations of teh coins are different, they are extended over separate and long time period. That these coins are introduced in catalog by being studied extensively and to make a general evaluation by considering the decoration, writing, figure constitute the intention of this study. In conclusion, being different both in terms of decoration, writing, technique and time period, the coins are tried to be included in the area of numismatics as a prosperity.