Yapay organ uygulamaları için biyobozunur lif esaslı üç boyutlu (3D) dokuma yapıların geometrik karakteristikleri
Geometric charcterization of biodegradible fiber based three dimensional (3D) woven preforms for artifical organ applications
  1. Tez No: 555940
  2. Yazar: ÖZLEM ÖZKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULKADİR BİLİŞİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: 3D Önşekil iskele yapı, Birim hücre, PGA lifi, Biyobozunma, Lif hacmi, 3D scaffold preform structure, Unit cell, PGA fiber, Biodegradable, Fiber volume fraction
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışma da üç boyutlu (3D) poliglikolik (PGA) asit lifli önşekil iskele yapılar biyobozunur kıkırdak doku uygulamaları için geliştirilmiştir. Üç farklı 3D birim önşekil mimarisi Dr. Bilişik tarafından geliştirilerek, bu tez kapsamında Erciyes Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümünde yenilikçi metotlarla materyalize edilmiştir. Birim hücre esaslı bu mimariler 3D ortogonal, 3D tamamı ile bezayağı ve 3D düzlemde bezayağı-düzlem dışında ortogonal olarak tanımlanmıştır. 3D yapılar manuel olarak çalışan aparatta üretilmiştir. 3-katman ve 6-katman olarak geliştirilen 3D PGA iskele yapılar üzerinde geometrik karakterizasyon çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Kısmi lif hacimleri ve toplam lif hacimleri ile boşluk oranları önşekiller üzerindeki geometrik ölçümlerle belirlenmiştir. 3D PGA iskele yapıların lif hacimleri ayrıca modellenerek ölçüm sonuçları ile karşılaştırılmıştır. Elde edilen sonuçlar biyobozunur kıkırdak uygulamaları için umut verici olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, three dimensional (3D) polyglycolicacid (PGA) fiber preform scaffold structures were developed for biodegradable cartilage bone applications. Three different 3D unit cell preform architectures were proposed by Dr. Bilisik and in the scope of this study, they were materialized by 3D formation method in Erciyes University, Department of Textile Engineering. Unit cell based these architectures were defined as 3D orthogonal, 3D fully plain and 3D plain in the in-plane and orthogonal in the out-of-plane. 3D structures were made at manually driven loom. Geometric characterization studies were fulfilled on the 3D PGA scaffold preforms in that they were developed as 3-layer and 6-layer. Partial fiber volume fraction and total volume fractions as well as void content on the preforms were determined by means of geometric measurements. In addition, the fiber volume fractions of the 3D PGA scaffold preform structures were modeled and they were compared to the measured results.Thus, results for the biodegradable cartilage bone application were considered to be encouraging.