Türkiye'de yaşayan geçici koruma statüsündeki Suriyeli'lerin göç travmasına ilişkin görüşlerinin incelenmesi
The views of temporary protection status Syrians related to migration trauma
  1. Tez No: 555960
  2. Yazar: AMANI KUBBANİ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE İREM ÖZTEKE KOZAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Sosyoloji, Psychology, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, göç tramvası, sığınmacı, fenomenoloji, Migration, immigration trauma, refugee, phenomenology
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bireylerin yaşadıkları bölgeyi gönüllü ya da zorunlu sebeplerle terk edip başka topraklara yerleşmesi olarak adlandırılan göç olgusu, Türkiye'nin karşı karşıya olduğu sosyal bir gelişmedir. 2011 yılında Suriye'de patlak veren iç savaşın ardından binlerce Suriyeli Türkiye topraklarına göç etmiş ve yaşamını Türkiye'de sürdürmeye başlamıştır. Bu araştırmanın amacı, yaşanan iç savaşın ardından, Türkiye'ye göç eden sığınmacıların göç travmasına ilişkin görüşlerini ortaya koymaktır. Nitel araştırma yönteminin kullanıldığı araştırma, fenomenoloji (olgu bilim) deseni ile yürütülmüştür. Araştırmaya yaşları 22 ile 62 arasında değişen toplam 35 Suriyeli sığınmacı katılmıştır. Katılımcıların araştırmaya dâhil edilmesinde amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme kullanılmıştır. Katılımcıların seçiminde, Suriyeden Türkiye'ye göç etmiş yetişkin bireyler olması ölçüt alınmıştır. Araştırmada verilerin toplanmasında yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme formu araştırmacı tarafından alan yazın taraması sonucu oluşturulmuştur. Araştırma kapsamında toplanan verilerin analizinde betimsel analiz ve içerik analizi kullanılmıştır. Analizler sonucunda 7 tema ortaya çıkmıştır: Göçün sebepleri, göç öncesinde Suriye'de yaşanan travmatik olaylar, göç sonrası duygu-durum, göç sırasında karşılaşılanlar, göç sorunları ile başa çıkma stratejileri, gelecek beklentisi, göçmenlerin sorunları ile başa çıkması için öneriler. Elde edilen temalar kendi içinde kategorilere ayrılmıştır. Sonuç olarak, göç öncesinde pek çok olumsuz yaşam olayına maruz kalan Suriyeliler can güvenliğini korumak için göç etmek zorunda kalmıştır. Göç öncesinde, göç esnasında ve göçün ardından pek çok olumsuz durumla karşı karşıya kalan sığınmacılar, göç olgusu ile başa çıkmak için birtakım stratejileri kullanmıştır. Sığınmacıların gelecekten en büyük beklentisi savaşın son bulmasıdır. Ayrıca katılımcılar, göçmenlerin göç olgusu ile başa çıkabilmesi için dil, çalışma / iş, sosyal uyum ve saygı ve ekonomik adaletin sağlanması gibi önerilerde bulunmuştur. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular ilgili alan yazın bağlamında tartışılmış ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Immigration is defined as willingly or unwillingly abandonment of the motherland for a temporary as well as permenant time frame. Immigration is one of the most serious recent sociological reality that Turkey faces as a result of the civil war started in Syria which stared in 2011. Thousands of Syrian people migrated to Turkey and began to continue their new lives therein. The purpose of this research after experiencing the trauma of the civil war is to show the refugees' points of views, the refugees who migrated to Turkey. Qualitative research method was carried out with phenomenology pattern. Thirty five Syrian refugees who aged between 22 and 62 years old were included in this study. Criterion sampling method was used for including participants in the research. All the participants were adults and have imigrated from Syria to Turkey. Semi-structured interwiew technique was used for data collecting. The semi structured interview form was prepared by the researcher as a result of theoretical review. Descriptive analyses were used for analyzing the collected data within the scope of the research. Seven themes emerged as a result of the analysis: Causes of migration, traumatic events in Syria before migration, situations encountered during migration, strategies for overcoming the migration problems, future expectations and recomendations for migrants to deal with their problems. The themes were divided into categories within themselvesand as a result Syrians who were exposed to many unfortunate experiences before the migration had to migrate to survive. Before, during, and after migration, the refugees have used alot of strategies to cope with migration and their biggest expectation was the war to end., In addition, participants made suggestions about learning the new language, getting jobs, social cohesion, respect and economic justice in order for them to cope with this new life. The results of the study were discussed and the suggestions were made in the context of theoretical views.