Oligodontili çocukların dişsel özelliklerinin ve yaşam kalitesinin değerlendirilmesi
Evaluation of the dental characteristics and quality of life of children with oligodontia
  1. Tez No: 555959
  2. Yazar: CANAN BAYRAKTAR
  3. Danışmanlar: PROF. ZUHAL KIRZIOĞLU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Oligodonti, yaşam kalitesi, diş gelişimi, dental anomalile, Oligodontia, quality of life, dental development, dental anomalies
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Amaç: Çalışmamızda, oligodontili çocuklarda eksik diş sayısına göre diş karakteristiklerinin belirlenmesi, dişsel anomalilerin tanımlanması, diş yaşının tayin edilmesi ve yaşam kalitesinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Süleyman Demirel Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi, Pedodonti Anabilim Dalı'na 1999-2018 yılları arasında başvurup klinik/radyografik olarak oligodonti tanısı konulmuş hastalara ait kayıtlar taranmıştır. Herhangi bir sistemik rahatsızlığı bulunmayan veya sendrom tanısı almamış olan, kayıtları tam, panoramik radyografileri yeterli kalitede olan, 3. büyük azı dişler hariç 6-10 adet diş eksikliğine sahip olan 84 birey (Grup 1), 10'dan daha fazla sayıda diş eksikliğine sahip olan 28 birey (Grup 2) çalışmaya dahil edilmiştir. Gruplar arasında birey başına düşen eksik diş sayısı, dişlerde eksiklik görülme sıklığı, alt-üst çene, sağ-sol taraf ve cinsiyete göre diş eksikliği dağılımı belirlenmiştir. Diş yaşı ve dental anomaliler değerlendirilmiş ve hazırlanan alçı modeller üzerinden diş boyutları ölçülmüştür. Ağız sağlığıyla ilişkili yaşam kalitesi anketi her iki gruba da uygulanıp, tüm verilerin istatistiksel değerlendirmeleri yapılmıştır. Bulgular: Oligodontili bireylerde; diş gelişimindeki gecikmenin eksik diş sayısındaki artıştan bağımsız olduğu, taurodontizm, kama şekilli lateral, rotasyonlu ve ektopik erüpsiyon, persiste ve infraoklüze süt dişleri gibi dental anomalilerin olduğu saptanmıştır. Eksik diş sayısının artmasıyla diş boyutları arasında bir ilişki saptanmamıştır. Ağız sağlığıyla ilişkili yaşam kalitesi anketi sonuçlarına göre, eksik diş sayısının artmasıyla oligodontili çocukların fonksiyonel açıdan daha fazla etkilendikleri belirlenmiştir. Sonuç: Oligodonti, çene ve yüz bölgesini etkileyen ve beraberinde bazı dental anomalilerin de izlenebileceği bir sayı anomalisidir. Ayrıca estetik, fonksiyon ve fonasyon kavramları açısından da önemli sorunlar meydana getirmekte ve bireylerin yaşam kalitesi önemli ölçüde etkilenmektedir. Bu nedenle hastaların erken teşhisi ile multidisipliner olarak tedavilerinin yapılması oldukça önemlidir.
Özet (Çeviri)
Objective: The purpose of our study is to determine the characteristics of the teeth according to the number of missing teeth, to define the dental anomalies, to determine the dental age and to evaluate the quality of life of children with oligodontia. Materials and Methods: The records belonging to the patients who visited the Department of Pedodontics in Faculty of Dentistry, Süleyman Demirel University between 1999 and 2018 and who were clinically/radiographically diagnosed with oligodontia were examined. A total of 84 individuals (Group 1) with 6-10 missing teeth and 28 individuals (Group 2) with more than 10 missing teeth except the 3rd molar teeth were included in the study. These patients had no systemic disease or diagnosis of a syndrome, their records were complete, and their panoramic radiographs were of sufficient quality. Among the groups, the distribution of missing teeth were determined according to the number of missing teeth per individual, the frequency of missing teeth, lower-upper jaw, right-left side and gender. Dental age and dental anomalies were evaluated and tooth sizes were measured by using dental models. Oral health-related quality of life questionnaire was conducted among both groups and all data were evaluated statistically. Results: In individuals with oligodontia, dental anomalies such as taurodontism, peg-shaped maxillary lateral, rotated and ectopic eruption, persistent and infra-occlusal primary teeth and anomalies in which the delay in tooth development is independent of the increase in the number of missing teeth were found. There was no relation between the size of teeth and the increase of the number of missing teeth. According to the results of the oral health-related quality of life 99 questionnaire, it was determined that children with oligodontia were functionally more affected by the increase of the number of missing teeth. Conclusion: Oligodontia is a number anomaly that affects jaw and facial area and brings some other dental anomalies together. Besides, it causes important problems in terms of aesthetic, functional and phonation concepts and affects significantly the individual's quality of life. Therefore, early diagnosis and multidisciplinary treatment of patients are very important.