Kur'an-ı Kerim' de Hz. Musa' nın eğitimi
The education of the Prophet Moses in Quran
  1. Tez No: 555989
  2. Yazar: ÖMER FARUK GÜNGÖR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN DAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Peygamberlik, Eğitim, Hz. Musa, Kur'an, Prophecy, Training, Moses, Quran
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
İnsan öğrenen,öğreten ve bu iki olguya her zaman ihtiyaç duyan bir varlıktır. Kur'an-ı Kerim insanın bu ihtiyacını gideren; onu eğiten, yetiştiren ve yol gösteren kutsal bir kitaptır. Bunlar sadece bilginin en temel kaynağı olan vahiy ile mümkündür. Vahiy ise Allah c.c. tarafından peygamberlere gönderilen ilahi bir mesajdır. Peygamberler insanlar içerisinden seçilerek yine kendi türünü Allah'ın emir ve yasaklarına uymaları için uyarmakla görevli önemli şahsiyetlerdir. Onlar, doğru yol üzerindeki insanlar için müjdeleyici, yanlış yoldakiler için uyarıcı, tüm insanlık için de ayrı ayrı mükemmel birer örnektir. Kalabalık kitleleri tebliğ gibi ağır bir yükün altında ezilmemeleri, muhataplarını her bakımdan bilgileriyle ve insan psikolojisine olan hakimiyetleriyle etkileyerek onları Allah'ın dinine davet edebilmeleri ve bu davetin başarıyla sonuçlanmasını sağlayabilmeleri için Peygamberlerin özel bir eğitimden geçmeleri gerekmektedir. Allah c.c. seçilmiş kişi ilan ettiği Peygamberlerini bu nedenle önce kendi eğitiminden geçirmiş, daha sonra topluma hitaplarına müsade etmiştir. Peygamberlerin gönderildikleri toplulukları eğittiği ve terbiye ettiği bilinmektedir. Bu eğitimi gerçekleştirecek olan Peygamberler Allah c.c. tarafından bir eğitime tabi tutulmadan bu zor sorumluluğun altına sokulmamıştır. Bu nedenle çalışma, Kur'an-ı Kerim'de ismi tam otuzdört surede, yüzotuzaltı ayette yer alan Hz. Musa'nın Allah tarafından nasıl eğitildiğini ortaya koymayı amaçlamıştır.
Özet (Çeviri)
Human being is a living creature that both teaches and learns, and always needs these facts. Meanwhile, the Quran is a holy book that meets his needs by educating, raising and guiding him. These are merely possible by the help of revelation which is the main source of information. Revelation is a divine message sent by the almighty God to his prophets. Prophets, chosen among the humanity, are eminent characters who are in charge of warning their own kind to comply with the God's ordinance and prohibition. They hold good news for the subjects taking the high road, warn the subjects taking the low road, and they are excellent role models for all. Prophets are subjected with exclusive education so as to help a large crowd of people digest the notifications, impress the ones with whom they contact in every aspect, e.g. with their knowledge and mastery in human psychology, and bring their invitation to a successful conclusion. Thus, God trained his prophets on his own at first before letting them address to societies. It's known that prophets educated and disciplined the societies where they were sent to. It is not rational to think they could take on such a tough responsibility without the training of God. Therefore, in this study, it was aimed to identify how Prophet Moses, whose name fall within thirty-four surahs and one hundred and thirty-six verses in the Quran, was trained by the God.