Tüketici etnosentrizmi ve menşe ülke etkisinin algılanan marka değeri ve satın alma niyeti üzerindeki etkisi: Türkiye ve Sudan karşılaştırması
Consumer ethnocentrism & country of origin effect of perceived brand value and impact on purchase intention: Turkey and Sudan comparison
  1. Tez No: 555999
  2. Yazar: MOHAMMED NOURELDEIN BABEKER YOUSIF
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT ALNIAÇIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tüketici Etnosentrizmi, Marka değeri, Ürün Kalitesi, Menşe Ülke, Ürün Bilgisi, Satın Alma Niyeti, Consumer Ethnocentrism, Brand value, Product Quality, Origin Country, Product Information and Intention to Buy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim Yönetimi ve Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu araştırmanın amacı, Menşe ülke etkisinin, algılanan marka değeri ve satın alma niyeti üzerindeki etkisi incelenmektedir. Bu amaçla Türkiye ve Sudan'daki 400 tüketici üzerinde bir saha araştırması yapılmıştır. Yüzyüze anket yolu ile toplanan verilerin analizinde SPSS 22.0 programı kullanılmıştır. Ölçekler üzerinde faktör ve güvenilirlik analizleri yapıldıktan sonra araştırma hipotezleri test edilmiştir. Bu çalışmanın birinci bölümünde konunun teorik arka planı gözden geçirilmiştir. Menşe ülke etkisi, marka ve menşe ülke ilişkisi üzerine yapılan önceki çalışmalar irdelenmiştir. İkinci bölümde marka ve menşe ülke etkisi, tüketici satın alma süreci ve tüketici etnosentrizmi ve menşe ülke ilişkisi incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise saha araştırmasının amacı, yöntemi, verilerin analizi ve bulgular yer almıştır. Son olarak sonuç ve önerileri sunulmuştur. Analiz sonuçlarına göre ürün tutumunun satın alma niyetine en güçlü şekilde etki ettiğini göstermektedir. Bu arada, Menşe ülke dolaylı olarak ürün özellikleri üzerinden satın alma niyetiyle ilişkiye sahiptir. Son olarak, etnosentrizm'in algılanan ürün kalitesi ve satın alma niyeti üzerinde olumsuz etkisi vardır. Bu bulgulardan hareketle pazarlama yöneticilere çeşitli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the impact of origin country impact on perceived brand value and purchase intention. For this purpose, a field research was done on 400 consumers in Turkey and Sudan. SPSS 22.0 program was used to analyze the data collected by face to face survey. After making factor and reliability analyzes on the scales, the research hypotheses were tested. In the first part of this study, the theoretical background of the subject is reviewed. Previous studies which done on the origin country effect, the brand and the origin country relationship have been examined. In the second part, the brand and origin country effect, consumer purchasing process consumer ethnocentrism and the origin country relationship were examined. In the third part, the aim, method, data analysis and findings of the field research were included. In the finally chapter results and suggestions are presented. According to the results of the analysis, it shows that product attitude has the strongest effect on purchasing intent. In the meantime, the country of origin is indirectly associated with the intention of purchasing through product features. Finally, ethnocentrism has a negative impact on the perceived product quality and purchasing intent. Based on these findings, marketing managers were presented with various suggestions.