1860 - 1923 yılları arası Türk tiyatro metinlerinde din adamı algısı
Religious man perception in Turkish theater texts between 1860 - 1923
- Tez No: 556009
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İBRAHİM BİRİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Sosyoloji, Performing and Visual Arts, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Din Adamı Algısı, Yazar, Türk Tiyatrosu, Religious Man Perception, author, Turkish Theater
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Bu tez çalışmasında, Türk tiyatro faaliyetlerindeki din adamı figürü incelenecektir. Bu çalışma 1923 yılına kadar yazılmış metinlerdeki din adamı karakterlerinden ve sözlü dönemden günümüze kadar ulaşan seyirlik oyunlardan yola çıkarak yapılmıştır. İçeriklerine ulaşılabilen köy seyirlik oyunları, orta oyunları ve meddah hikâyeleri de dönemsel açıdan fark olup olmadığını anlamak için araştırmaya dâhil edilmiştir. Bu araştırmanın amacı, Türk Tiyatrosu'nda din adamlarının nasıl algılandığını tespit etmektir. Araştırmanın diğer bir amacı ise yazılı tiyatro metinlerindeki din adamı karakterlerini temel alarak, yazarların din adamlarına yönelik tutumlarını ortaya koymaktır. Bununla birlikte araştırmanın cevap bulmayı amaçladığı bir soru da şudur; tiyatro faaliyetinde bulunan insanların din adamları figürlerinde dönemsel açıdan anlamlı bir fark var mıdır? Bu araştırma için kullanılan bütün kaynaklar (konuyla ilgili makaleler, kitaplar, oyun metinleri ve başka araştırmalar) ayrı ayrı analize tabi tutularak anlamlandırılmaya çalışılmış ve bu çalışmada tümevarım yöntemi kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the figure of religious man in Turkish theatre plays will be examined. This study is based on the religious man characters in the texts written until 1923 and on rural drama reached today. The stories of rural drama plays whose content was accessible, middle play (orta oyun) and encomiast (meddah) stories were also included in this study to see if there were periodic differences. The aim of this study is to determine how the religious man in Turkish theater is perceived. The other aim of this study is to reveal the authors' attitude towards religious man depending on the religious man in written theater texts.Besides this, the question this study wants to answer is; Is there a significant periodic difference in the figures of religious man of people having theater events? All the resources used in this research (essays, articles, books, theater texts and other researches) are tried to be explained by analyzing one by one and in this study, inductive method is used.