Ak Parti dönemi Türk dış politikasında yumuşak güç politikalarının etkisi: Balkanlar örneği
The effects of sot power policies in Turkish foreign policy during Ak Party era: An example of Balkans
  1. Tez No: 556109
  2. Yazar: MUHAMMET ALİ HAŞAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARİF KÖKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Yumuşak güç, Türkiye, Balkanlar, Soft power, Turkey, Balkans
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Uluslararası ilişkiler alanında“güç”olgusu anahtar kavramların başında gelmektedir. Çok uzun dönemler boyunca bir devletin gücü, onun savaş gücüyle ölçülmüştür. Yüzyıllar için teknoloji değiştikçe güç kavramı ve gücün unsurları da değişmiştir. Küresel bilgi toplumunda güç daha az oranda toprak, askeri güç ve doğal kaynaklara, daha fazla oranda ise bilgi, teknoloji ve kurumsal esnekliğe dayanmaktadır. Son dönemde uluslararası ilişkiler disiplininin popüler kavramlarından biri yumuşak güçtür. Türkiye'nin sahip olduğu yumuşak güç ise Balkanlardan başlayıp Orta Asya'nın içlerine kadar uzanan tarih ve kültür derinliğinden kaynaklanmaktadır. Bu çalışmada da son yıllarda akademik ve siyasal alanlarda sıkça karşımıza çıkan yumuşak güç kavramı ele alınmıştır. Çalışma kapsamında Türkiye'nin Balkanlar politikası detaylı olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The phenomenon of“power”is amongst the key concepts in International relations field. For a very long period of time a state's power was evaluated by its warfare power. As technology progressed for centuries, the concept of power and elements of power also changed. In the global information society, power is based less on land, military power and natural resources, while is more based on knowledge, technology and institutional flexibility. Soft power has been one of the popular concepts of international relations discipline recently. The source of soft power that Turkey has depends on its history and cultural depth which begins from the Balkans and extends to interior of Central Asia. In this study, the concept of soft power which is frequently encountered in academic and political fields in recent years is discussed. As a scope of the study Turkey's Balkan policy is examined in detail.