Hasan Ali Toptaş'ın hikâyelerinde yapı ve tema
Structure and theme in Hasan Ali Toptaş stories
  1. Tez No: 556114
  2. Yazar: MUHİTTİN BULUT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALEF NAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hasan Ali Toptaş, Hikâye, Yapı, Tema, İnsan, Hasan Ali Toptaş, Story, Structure, Theme, Human
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışmamızda Hasan Ali Toptaş'ın Ölü Zaman Gezginleri, Geçmiş Şimdi Gelecek ve Gecenin Gecesi adlı hikaye kitaplarında yer alan öykülerini yapı, tema, iç ve dış unsarlar olarak ele almaya ve yine hikayeleri anlatıcı, bakış açısı, vaka – olay örgüsü, kişiler, zaman, mekan, dil ve üslup başlıkları altında analiz edip yapısal açıdan irdelemeye çalıştık. İncelemeye çalıştığımız hikayelerde Toptaş'ın değinmiş olduğu bireyin çıkmazları, yalnızlığı, zaman ve mekan üstü davranışları bize yol gösterici olmuş ve yazarın oluşturduğu hikaye dünyasına da adım atmamızı sağlamıştır. Hikayelerinde öne çıkan yalnızlık, evlilik, memuriyet, çocukluk, cinsellik, karmaşa ve bunalım gibi temalar üzerinden hikayelerini analiz ederken kullandığı anlatım tekniklerini de ince lemeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
In this study, we aim to examine structure, theme, internal and external elements of the stories in Hasan Ali Toptaş books titled Ölü Zaman Gezginleri, Geçmiş Şimdi Gelecek and Gecenin Gecesi. In addition, we also propose to analyse these stories' structure within the frameworks of narrator, point of view, plot, characters, setting, language and discourse. Individuals' aporia, loneliness, timeless and non-spatial attitudes, which Toptaş referred to in the stories we have examined, have guided us to step into the world that the author has created in his stories. Therefore, while analysing the themes that become prominent in his stories such as loneliness, marriage, office service, childhood, sexuality, chaos and depression; we also try to examine the narrative techniques that the author has employed.