Hasan Ali Toptaş'ın öykülerinde varoluşçuluk izleri
Hasan Ali Toptaş's traces of existentialism in the story
- Tez No: 505454
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EYLEM SALTIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Varoluşçuluk, Hasan Ali Toptaş, Arayış, Bireysellik, Existentlialism, Hasan Ali Toptaş, Pursuit, Individuality
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
Edebiyatı ve diğer sosyal bilimleri birbirinden ayrı düşünemeyiz. İnsan ve insanı ilgilendiren tüm dallarla edebiyatın yakından bir ilişkisi vardır. Felsefe de bu dallardan biridir. Felsefenin içinde bulunan varoluşçuluk akımı Türk edebiyatında 1940'lı yıllarda tanınmaya başlamış ve 1950'li yıllardan sonra edebiyatımızın geneline yayılmıştır. Varoluşçuluk; bir mutsuzluk, bunalım, yabancılaşma durumudur. Aynı zamanda bireyin benlik arayışı ve toplum içinde var olma çabasıdır.“Huzursuz insan”psikolojisi, varlık problemini sanat dallarına yansıtmıştır. Edebi eserlerde de birçok örneğine rastlamak mümkündür. Türk edebiyatında varoluşçu postmodernist yazarlar arasında Hasan Ali Toptaş önemli bir isimdir. Toptaş'ın farklı üslubu ve karakterleri ele alış şekliyle edebiyatımıza büyük katkıları olmuştur. Özellikle romanlarında ve hikâyelerinde karakterleri varoluşsal olarak ele almış, var olma problemlerini eserlerinde belirgin bir şekilde işlemiştir.
Özet (Çeviri)
Literature and other social sciences can not be consideret separate from each other. Literature is associated closely with all sciences about of human. Philosophy is one of the art. The subject of philosophy with existentialism current started to gain recognition in Turkish literature in the 1940s and spread across to our literature after 1950s. Existentialism is the case of unhappiness, depression,alienation. It is also an effort to be there in the individual pursuit of self and society. Restless human' psyhchology is reflected the problem of existence in the branches of arts. We can also come across many such literary Works. Hasan Ali Toptaş is an important name between postmodernist writers in Turkish literature. He has been a great, contribution to our literature with different literaty from and the style of analyse the characters. Especially he has been handled characters as the existential in his novels and stories and he has been committed in a significant manner of the problem of existences in his Works.