Ali İrfan Eğribozî'nin ahlak anlayışı
Ali Irfan Eğribozî's understanding of morality
- Tez No: 556304
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖMER FARUK ERDEM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Ali İrfan Eğribozî, Osmanlı, Din, Ahlak, Teorik, Pratik, İyi, Kötü, Ali İrfan Eğribozî, Ottoman, Religion, Morality, Theoric, Practical, Good, Evil
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Felsefesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmanın konusu, Ali İrfan Eğribozî'nin ahlak anlayışının ne olduğunu ve bu anlayışın ahlak felsefesi içindeki yerini yazdığı eserlerden hareketle araştırmaktır. Böylece Eğribozî'nin ahlak hakkındaki görüşlerinin neler olduğu, ahlakla ilgili farklı bir bakış açısı getirip getirmediği ortaya konmaya çalışılmıştır. Çalışma giriş ve iki bölümden oluşmaktadır: Giriş bölümünde, Eğribozî'nin hayatına kısaca değinildikten sonra genel olarak ahlakla ilgili tanım ve değerlendirmelerin, ahlakın konu, lüzum ve gayesinin ne olduğu Eğribozî'nin ahlak konusundaki düşünceleriyle birlikte ele alınmıştır. Birinci bölümde, ahlakın ana meselelerinden biri olan teorik (nazari) ahlak problemi konusunda ahlakın kaynağı, iyi, kötü, hürriyet, vazife, vicdan gibi kavram ve terimler ve bunlar hakkında Eğribozî'nin düşüncelerinin neler olduğu farklı ahlakçıların düşünceleriyle mukayeseli bir şekilde ele alınmıştır. İkinci bölümde, Eğribozî'nin pratik (amelî) ahlak anlayışı üzerinde durulmuştur. Bu bölüm ferdî ahlak, dinî ahlak ve sosyal ahlak başlıklarından oluşmaktadır. Sonuç kısmında Eğribozî'nin teorik ahlaktan ziyade pratik ahlaka önem verdiği, ahlak konusunda döneminin şartları içerisindeki ahlak anlayışlarına benzer anlayışlar ortaya koyduğu ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this work is to research what Ali İrfan Eğribozî's understanding on morality is and where this understanding can be placed in moral philosophy by regarding the works he wrote. So, it is tried to figure out what Eğribozî thinks about morality and whether he has a different approach on it. This work has an introduction part and two other parts: Throughout the introduction part, after Eğribozî's life is mentioned briefly, definitions and assesments about morality, what morality means and aims and the reason of its necessitiy are handled in accordance with Eğribozi's opinions about the issue of morality. One of the main issues of morality is the topic of theoretical morality. In the first part some terms and concepts about this topic such as the source of morality, goodness, evil, freedom, task and conscience etc. and the opinions of Eğribozî on these are handled by comparing the opinions of different moralists. In the second part Eğribozî's understanding of practical morality is illustrated. This part consists of topics on individual morality, religious morality and social morality. In conclusion part it is set forth that Eğribozî attach more importance to practical morality than theoretical morality and he came up with similiar understandings on morality in his age.