Manisa ili Demirci ilçesi Mahmutlar mahallesi halk kültüründe müzik unsurları
The music factors in the folk culture of Manisa city Demirci town Mahmutlar neighborhood
  1. Tez No: 556305
  2. Yazar: SADIK CAN SEVEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. SERVET YAŞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Müzik, Folklore, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Manisa, Demirci, Mahmutlar, Halk Kültürü, Türk Halk Müziği, Manisa, Demirci, Mahmutlar, Folk Culture, Turkish Folk Music
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
“Manisa ili Demirci ilçesi Mahmutlar Mahallesi Halk Kültüründe Müzik Unsurları”adlı bu tez çalışması genel olarak yöre kültüründe varlığını sürdüren müzik pratiklerini ve olgularını kapsamaktadır. Mahmutlar Mahallesi'nde müzik unsurlarının çeşitliliği ve geçmişte konuyla ilgili gerçekleştirilmiş kapsamlı bir çalışmanın olmaması bu araştırmanın yapılmasında etkili olmuştur. Yörede tespit edilen müzik unsurları alan araştırması yöntem ve tekniklerine uygun olarak belirlenmiştir. Yapılan literatür taramasında yörenin kültürel yapısına ilişkin bilgilerin sınırlı olduğu gözlenmiş bu doğrultuda sözlü kaynaklara başvurularak bilgiler toplanmıştır. Tezin planı kapsamında yöre kültürü ve tarihçesi hakkında da elde edilen veriler değerlendirilmiştir. Devamında alanda yapılan görsel-işitsel materyaller toplanarak bu örneklerin sözel ve müzikal açıdan değerlendirmesine ilişkin bilgilere yer verilmiştir. Bu kapsamda alanda gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda elde edilen halk müziği örnekleri notaya alınmış ve bu örneklerin sözel ve müzikal bakımdan değerlendirmeleri yapılarak gerekli bilgilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis study, which is composed of music elements in the folk culture of the Mahmutlar district of the Demirci district of Manisa, covers the music practices and phenomena that continue to exist in the local culture in general. The diversity of music elements in Mahmutlar neighborhood and the lack of a comprehensive study conducted in the past have been effective in this research. Music elements determined in the region were determined according to the methods and techniques of field research. In the literature search, it was observed that the information on the cultural structure of the region was limited and in this direction, information was collected by referring to the oral sources. Within the scope of the thesis plan, data on the culture and history of the region were evaluated. Afterwards, visual and audio materials collected in the field were collected and information about the verbal and musical evaluation of these samples was given. In this context, the folk music samples obtained as a result of the works carried out in the field were taken into the note. Verbal and musical evaluations of these samples were made and necessary information was given.