Arakesit varsayımı çerçevesinde ıt-ayrıklarının öğretimine yönelik malzeme tasarımı
Material development towards it-clefts within the framework of interface hypothesis
  1. Tez No: 556327
  2. Yazar: HAFİZE GÜZEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGE CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Linguistics
  6. Anahtar Kelimeler: Arakesit Varsayımı, Sözdizim-Söylemedimbilim Arakesiti, It-Ayrıkları, Seçmeci Yöntem, Malzeme Tasarımı, Interface Hypothesis, Syntax-Discoursepragmatics Interface, It-Clefts, Eclectic Method, Material Development
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Dilbilim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Dilbilim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
1970'lerden günümüze kadar pek çok dilcinin ilgisini çeken ayrıklar, sözdizimsel yapılarına ve içerdikleri ögelere göre sınıflandırılmış ve bu sınıflandırmalara bağlı olarak ayrıkların üstlendikleri işlevler incelenmiştir. Hemen her dilde farklı biçimlerde ortaya çıktıkları gözlemlenen ayrıklarla ilgili İngilizcede yapılmış çok fazla çalışma ile karşılaşılmamaktadır. İngilizcedeki ayrıklar dilsel çatılar için her zaman test etme zemini oluşturmuştur. Ayrıkların bağımsız yapılar olarak değerlendirildiği çalışmaların da genellikle tümce düzeyinde kaldığı, bağlam içerisinde değerlendirilmediği ve erek dilde öğrenilmesi zor olduğu düşünülen bu yapının öğretimine yönelik ders kitapları ve malzemeleri incelendiğinde yapının işlevsel açıdan değil, ancak biçimsel açıdan sunulduğu gözlemlenmektedir. Çalışmanın amacı yabancı dil olarak İngilizce öğrenenler için ayrıklara yönelik yapısal ve işlevsel malzeme geliştirmek olarak belirlenmiştir. Bu amaç doğrultusunda, çalışmamızda sözdizim-söylemedimbilim arakesitinde konumlanan It-ayrıklarının Arakesit Varsayımı çerçevesinde geç ve güç işlerlik kazandığı görüşünden yola çıkılarak bu yapıların daha etkin bir biçimde öğretilmesi için malzeme tasarlandığı için, öncelikle It-ayrıklarının sözdizimsel ve söylemedimbilimsel özellikleri alanyazında yapılan çalışmalar ekseninde betimlenmiş ve örneklendirilmiştir. Daha sonra ise Seçmeci Yöntem'in bütünleşik bir yaklaşım sunması ve öğretim ortamında farklı yabancı dil öğretim yöntemlerini kullanmaya izin vermesi nedeniyle söylemi de içine alan bir öğretim süreci planlandığından bu söylemedimbilimsel özellikler çerçevesinde It-ayrıklarının öğretimine yönelik malzeme tasarlanmış ve bu malzemeler karşılaştırmalı olarak tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Cleft constructions which have taken the attention of linguists since 1970s, have been classified according to their syntactic structures and the items that they have included and depending on the classification their functions have been studied. There are not many studies in English language with cleft constructions that are observed in different forms in various languages. Cleft constructions in English always provide a testing basis for the linguistic voices. The studies in which the cleft constructions have been evaluated as independent structures are generally in sentence level, not evaluated in context and when the coursebooks and materials which are prepared to teach this structure are studied it is obvious that the structure has been presented not in functional, but from the structural aspect. The present study's aim is determined as preparing structural and functional materials in cleft contructions for the learners of English language. In accordance with this aim, cleft contructions which are classified in syntax-discoursepragmatics interface in our study, within the frame of Interface Hypothesis which is difficult to learn and become functional, in order to teach this structure in an effective way, first It-clefts' syntactic and discoursepragmatics features have been identified and exemplified. Afterwards, as Eclectic Method has offered an integrated approach and provides different language methods to be used in the teaching environment, within this discoursepragmatics features materials have been prepared to teach It-clefts and these materials have been discussed.