Konya merkez geleneksel kadın dış giyimlerinin giyim sanat dalı açısından incelenmesi
The analysis of konya central traditional women's outerwear in term of clothing art branch
  1. Tez No: 556338
  2. Yazar: ESMA DUDU İNOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİYASE ÇAĞDAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: El Sanatları, Giyim Endüstrisi, Crafts, Clothing Industry
  6. Anahtar Kelimeler: Giyim, kültür, sanat, geleneksel, dış giyim, Clothing, culture, art, traditional, outerwear
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Giyim Endüstrisi ve Giyim Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Giyim Sanatları Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 338
Özet
Önceleri tabiat şartlarından korunmak amacı ile ortaya çıkan giyim, sonraları insanların toplum halinde yaşamasından dolayı sosyal bir ihtiyaç halini almıştır. Bu ihtiyaç zamanla pek çok şeyden etkilenerek değişiklik göstermiştir. Giyim bir topluluğun, bir dönemin kendine özgü giyinme biçimidir. Giyim de modadan ziyade bir sosyal statü ve farklılık esası vardır. Bu bağlamda toplum kendi, örf, adet, gelenek, görenek ve sosyal yapısı doğrultusunda bir giyim tarzı oluşturmuştur. Toplumları birbirinden ayıran kültürel farklılıklarını ve sosyal sınıflarını belirten özelliklerden biriside giyim tarzıdır. Bilindiği üzere Türk toplumunun özelliklerini, yaşayışını yansıtan geleneksel Türk giysileri geçmişten günümüze gelen en güzel miraslarımızdandır. Bu miraslar arasında kadın giysilerinden günümüze oldukça çeşitli örnekler gelmiştir. Bu giysiler ayrıca, Türk insanın zevkini, inceliğini, ortaya koyan bir belge niteliğindedir. Geleneksel giysiler kültürü yansıtan önemli ögelerdir. Konya geleneksel kadın dış giyimleri halk kültürünün zengin kaynaklarındandır. Zamanla yok olma durumu olan bu etnoğrafik eserlerin; yaşatılması, günümüz kuşağı ve gelecek kuşaklara aktarılması, bu giysilerin belgelenmesi ile mümkündür. Bu amaç doğrultusunda yapılan bu araştırmada, Konya ilinde bulunan özel koleksiyonlardan alınmış geleneksel kadın dış giyimlerine ait 11 adet işlik, 3 adet sıkma, 16 adet şalvar 2 adet cepken, 2 adet kaftan, 2 adet elbise, 2 adet bluz, 2 adet etek, olmak üzere toplam 40 adet giysi incelenmiştir. Araştırmanın birinci bölümünde; konunun tanımı, amaç, alt amaçlar, araştırmanın önemi, sayıltılar, sınırlılıklar, tanımlar, ilgili yayın ve araştırmalara yer verilmiştir. İkinci bölümde; giyimin tanımı, giyimin sınıflandırması, geleneksel Konya kadın dış giyimleri sınıflandırılmış ve bu giysiler tanımlanmıştır. Katalog bölümünde yer alan Konya merkez geleneksel kadın dış giyimleri kullanılan malzemeler,kullanılan kumaşlar, kullanılan renkler, uygulanan model ve kesim teknikleri, uygulanan dikim teknikleri ve giysiyi tamamlayan aksesuarlar gözlem fişleri aracılığı ile belirlenmiştir. Gözlem fişleri giysilerin 15/100 ölçekle yapılan kalıp çizimleri ve fotoğraflarla desteklenmiştir. Bulgular ve tablolar bölümünde, giysilerin her özelliği için tablo oluşturulmuş ve gözlem fişlerinden elde edilen veriler tablolara işlenmiştir. Tablolardan elde edilin bulgulara göre, giysilerin değerlendirmesi yapılmış ve bulgular doğrultusunda sonuca ulaşılmaya çalışılmıştır.Tablolar; giysilerde kullanılan kumaşlar, giysilerde kullanılan yardımcı malzemeler ve süslemede kullanılan malzemeler, giysilerde kullanılan renkler, giysilerde kullanılan model kesim teknikleri giyside uygulanan dikiş teknikleri, giysilerde ve aksesuarlarda uygulanan süsleme teknikleri yönünden giysilerin kendi özellikleri ortaya konmaya çalışılmıştır. Araştırma sonucunda ise elde edilen tablolar doğrultusunda sonuca ulaşılmaya çalışılmış, konu ile ilgili bazı öneriler sunulmuştur
Özet (Çeviri)
Previously, the clothing emerged with the aim of protection from natural conditions, later became a social need for people to live in society. This need changed over time, influenced by many things. Clothing - is a particular dressing style of a community and a period. There is a social status and difference of essence rather than fashion in clothing. In this context, society has formed a style of clothing in line with its own customs, traditions and social structure. One of the features that distinguish societies from each other and their social differences is the style of clothing. As it is known, traditional Turkish clothing reflecting the characteristics and life of Turkish society is one of our most beautiful heritage. Among these legacies, there have been many examples from women's clothing to the present day. These clothes are also a document revealing the taste and refinement of Turkish people. Traditional garments are important elements that reflect the culture. Konya Traditional women's outerwear is one of the rich sources of folk culture. The survival of these ethnographic artifacts with the disappearance of time, the current generation and the transfer to future generations is possible with the documentation of these clothing. For this purpose, in this survey, 40 clothing in total- as 11 of them are ishlik ( garments belonging to the work ), 3 of them are sıkma, 16 of them are baggy trousers, 2 of them are jupes, 2 of them are caftans, 2 of them are dresses, 2 of them are blouses, 2 of them are skirts, that have been taken from private collections in Konya Province, were examined. In the first part of the research, the definition of the subject, the purpose, the sub-objectives, the importance of research, counts, nervousness, definitions, related publications and researches are given. In the second chapter, the definition of clothing, classification of clothing, traditional Konya female outerwear are classified and these clothes are defined. Konya central traditional women's clothing, used materials, used fabrics, used colors, applied models and cutting techniques, applied sewing techniques and accessories complementing the clothing were determined by observation slips. Observation slips are supported by drawings and photographs made of 15/100 scale clothing. In the Findings and Tables section, a table was formed for each feature of the garments and the data obtained from the observation slips were recorded in the tables. According to the findings obtained from the tables, the garments were evaluated and the result was tried to be reached in accordance with the findings. Tables, fabrics used in garments, auxiliary materials used in garments and materials used in the decoration, colors used in garments, pattern cutting techniques used in garments, sewing techniques applied in clothing and decoration techniques applied to garments and accesories, were tried to reveal their own properties. As a result of the research, we tried to reach a conclusion in accordance with the tables and some suggestions were presented.