Modern Hukuk karşısında Örfi Hukukun varlığını sürdürmesinin sosyolojik nedenleri Şanlıurfa: Örneği
The Sociological Reasons of maintaining the Customary Law in the Face of Modern Law: The Case of Şanlıurfa
  1. Tez No: 556373
  2. Yazar: DİLEK ALMAS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FERHAT TEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Hukuk, Modern Hukuk, Gelenek, Örfi Hukuk, Şanlıurfa, Law, Modern Law, Tradition, Customary Law, Şanlıurfa
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Bu çalışma Şanlıurfa ili örneğinde modern hukuk karşısında geçerliliğini koruyan örfi hukukun, toplumsal temellerine odaklanmaktadır. Araştırma için bu konunun ele alınmasındaki temel neden Şanlıurfa'da modern hukuk karşında, modernleşmeye rağmen halen varlığını dönüşerek de olsa devam ettiren örfi hukukun, arkasındaki sosyolojik nedenleri ortaya koymaktır. Ayrıca sıkı cemaat ilişkisinin bulunduğu Şanlıurfa'da halkın toplumsal yaşantısının yansıması olan örfi hukukun toplumsal düzendeki, sosyal anlaşmazlıklardaki etkisi modern hukuk ile karşılaştırılarak mevcut durum ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Gündelik hayat, aile ve akrabalık ilişkileri, modern hukuk algısı, resmi yargıya olan güven, kanaat önderi, barış yemekleri, aşiret sistemi vs. unsurlara da değinilerek detaylı, derinlemesine ve analitik bilgiye ulaşmak amaçlanmıştır. Araştırmanın kapsamında örfi hukukun toplumsal düzen kuralları ve toplum yaşamı üzerindeki etkisi üzerinde durulmuştur. Dolayısıyla çalışma, modernleşmenin etkisini mevcut yapıya etki eden tüm etkenlerle birlikte detaylı bir şekilde ortaya koyacak olan nitel araştırma yöntemlerinin imkân ve sınırlılıkları doğrultusunda gerçekleştirilmeye çalışılmıştır. Bu bağlamda yarı yapılandırılmış mülakat formuyla sahada katılımcılarla derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın bulgularına göre her ne kadar modernleşme ve kentleşme gibi olgular bir değişime neden olsa da Şanlıurfa'da yaşanan değişim, örfi hukuka dair temel değerlerin hâkimiyeti altında olmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study, focuses on the social foundations of customary law in the case of Şanlıurfa. The main reason for this study is to reveal the Sociological Reasons behind customary law in Şanlıurfa despite the modernization approaches in Şanlıurfa. In addition, Şanlıurfa, where there is a tight communion relationship, has been tried to put forward the current situation by comparing the effect of customary law in social order and social disputes, which is a reflection of the social life of the people. It is aimed to reach detailed, in-depth and analytical information by referring to the elements of daily life, family and kinship relationship, the perception of modern law, confidence in official judgment, opinion leader, peace dishes, tribal system etc. The research in the context of customary law and of the rules of social order focuses on the impact on the lives of society. Therefore, the study has been tried to be realized in line with the possibilities and limitations of the qualitative research methods which will reveal the impact of modernization in detail together with all factors affecting the existing structure. In this context, in-depth interviews were conducted with the participants in the field with the semi-structured interview form. According to the findings of the study, although changes such as modernization and urbanization lead to a change, the change in Şanlıurfa is the dominated by the fundamental values of customary law.