Gebelikte anemi görülme sıklığı ve yaşam kalitesi ile ilişkisi
The incidence of the prevalence of anemia in pregnancy and its relation with the quality of life
- Tez No: 556491
- Danışmanlar: PROF. DR. AYTEN TAŞPINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Gebelik, anemi, yaşam kalitesi, ebelik, Pregnancy, anaemia, quality of life, midwifery
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışma gebelikte anemi görülme sıklığı ve yaşam kalitesi ile ilişkisini incelemek amacıyla analitik-kesitsel olarak Mart 2016-Aralık 2018 tarihleri arasında Germencik Toplum Sağlığı Merkezi'ne bağlı 13 aile hekimliği biriminde yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Ocak-Aralık 2015 ayları arasında bu merkezlere kayıtlı olan 642 gebe, örneklemi 426 gebe oluşturmuştur. Veriler Gebe Tanıtım Formu ve Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi Ölçeği ile toplanmıştır. Veri toplama formu gebeler ile yüz yüze görüşme yöntemi ile doldurulmuştur. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler ki-kare ve t testi kullanılmıştır. Araştırmaya katılan gebelerin yaş ortalaması 26,83±5,64 olup, 75,1'i ilkokul/ortaokul mezunudur. Gebelerin yaşayan çocuk sayısı ortalamasının 1,74±1,04 olduğu, gebelerin gebelik sayısının ortalamasının 2,5±1,51 olduğu, %8'inin sigara kullandığı, % 6,8'inin hiç demir takviyesi kullanmadığı, %61,7'sinin gebelikte yorgunluk-halsizlik yaşadığı bulunmuştur. Gebelerin %38,7'sinin anemisinin olduğu, gebelerin anemi şiddeti 11,16g/dl olarak tespit edilmiştir. Kendisi ve eşi lise mezunu olanların (sırasıyla: %47,3 ve %42,7), çalışmayanların (%40,4) ve gebeliğinde hiç demir hapı kullanmayanların (%58,6) gebeliklerinde daha yüksek oranda anemi yaşadıkları bulunmuştur (p0,05). Sonuç olarak anemi gebelikte yaygın bir sorun olup gebelerin yaşam kalitesini etkilemediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted analytically-cross-sectionally in 13 family medicine units which were connected to Germencik Community Health Center between March 2016 and December 2018 in order to examine the incidence of anemia in pregnancy and its relationship with quality of life. The population of the study was 642 pregnant women registered in these centers between January and December 2015 and the sample of this study was 426 pregnant women. Data were collected with pregnancy form, and the World Health Organization Quality of Life Scale. The data collection form was filled during face-to-face interviews with the pregnant women. Descriptive statistics chi-square and swere used in the analysis of the data. The mean age of the pregnant women was 27.07±5.39 and 75.1% were primary and secondary school graduates The average number of children living in pregnant women was 1.74 ± 1.04, the mean number of pregnant women was 2.5 ± 1.51, 8% were smoking, 6.8% did not use any iron supplements, 61.7% was found to experience fatigue-weakness during pregnancy. It has been found that 38.7% of pregnancies are anaemic. A high school graduate who is pregnant and has a husband (repertively: 47.3% and 42.7%) unemployed pregnant women (40.4%) and do not use iron tablets during pregnancy (58.6%) was experiencing a higher rate of anemia during pregnancy (p0,05). In conclusion, anemia is a common problem in pregnancy and it has been determined that it does not affect the quality of life.