Kronik obstrüktif akciğer hastalığı olan bireylerde terapötik dokunmanın uyku kalitesi ve anksiyete üzerine etkisi
The effect of therapeutic touch on sleep quality and anxiety in patients with chronic obstructive pulmonary disease
- Tez No: 556619
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BİRGÜL CERİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: KOAH, Terapötik Dokunma, Uyku Kalitesi, Anksiyete
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu araştırma, terapötik dokunmanın kronik obstrüktif akciğer hastalığı olan bireylerin uyku kalitesi ve anksiyetesi üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini, Mart 2018- Mart 2019 tarihleri arasında Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesinde Göğüs Hastalıkları Kliniğinde kronik obstrüktif akciğer hastalığı tanısı ile yatan, çalışmaya dahil edilme kriterlerini taşıyan ve çalışmaya katılmaya gönüllü olan hastalar oluşturmuştur. Araştırma bilgisayar destekli basit randomizasyon ile gruplara (deney & kontrol) atanan toplam 100 kişi ile gerçekleştirilmiştir. Deney grubundaki bireylere rutin hemşirelik bakımının yanı sıra, üç ardışık gün boyunca günde bir defa ve 10'ar dakika olmak üzere toplamda üç seans terapötik dokunma ve araştırma ölçekleri uygulanmıştır. Kontrol grubundaki bireylere ise rutin hemşirelik bakımının yanı sıra sadece araştırma ölçekleri uygulanmıştır. Veriler Kişisel Bilgi Formu, Richard Campbell Uyku Ölçeği ve Durumluk Kaygı Ölçeği ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, tekrarlı ölçümlerde çift yönlü varyans analizi ve bağımsız gruplar arasında t-testi kullanılmıştır. Terapötik dokunma sonrası, deney ve kontrol grubundaki hastaların anksiyete düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu, deney grubundaki hastaların anksiyete düzeylerinin kontrol grubuna göre daha düşük olduğu bulunmuştur (F=22.492; p=0.0001). Benzer şekilde terapötik dokunma sonrası, deney ve kontrol grubundaki hastaların uyku puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu, deney grubundaki hastaların uyku kalitesinin kontrol grubuna göre daha fazla olduğu (F=184.699; p=0.0001) saptanmıştır. Araştırma sonucunda kronik obstrüktif akciğer hastalığı olan bireylerde terapötik dokunmanın anksiyete düzeyini azalttığı ve uyku kalitesini artırdığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the effect of therapeutic touch on sleep quality and anxiety in individuals with chronic obstructive pulmonary disease. The sample of the study consisted of patients who were diagnosed with chronic obstructive pulmonary disease in the Chest Diseases Clinic of Abant İzzet Baysal University Izzet Baysal Training and Research Hospital between March 2018 and March 2019 and were willing to participate in the study. The study was carried out with a total of 100 individuals assigned to the groups (experiment & control) by simple computer aided randomization. In the experimental group, in addition to routine nursing care, three sessions of therapeutic touch for 10 minutes each for three consecutive days and research scales were administered once a day. In addition to routine nursing care, only research scales were administered to the control group. Data were collected by Personal Information Form, Richard Campbell Sleep Scale and State Anxiety Scale. Descriptive statistics were used for the evaluation of the data, two-way analysis of variance for repeated measurements and t-test between independent groups. After therapeutic touch, it was found that there was a statistically significant difference between the anxiety levels of the patients in the experimental and control groups, and that the anxiety levels of the patients in the experimental group were lower than the control group (F=22.492; p=0.0001). Similarly, after the therapeutic touch, there was a statistically significant difference between the mean sleep score of the patients in the experimental and control groups, and the sleep quality of the patients in the experimental group was higher than the control group (F=184.699; p=0.0001). According to these results, it can be said that therapeutic touch decreases anxiety level and improves sleep quality in individuals with chronic obstructive pulmoner disease.