Prostat adenokarsinomlarında prostatit varlığına göre serum PSA düzeyinin değerlendirilmesi
Evaluation of serum PSA levels according to the presence of prostatitis in prostate adenocarcinomas
  1. Tez No: 556642
  2. Yazar: UĞUR GÜLPER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA CİHAT AVUNDUK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Prostat adenokarsinomu, prostatit, PSA, Gleason grade, Prostate adenocarcinoma, prostatitis, PSA, Gleason grade
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Amaç: Prostatit olan ve olmayan prostat adenokarsinomu olgularında serum PSA düzeyinin istatistiksel olarak anlamlı fark gösterip göstermediğinin araştırılması Yöntem: Çalışmamıza 01.10.2018-31.05.2019 tarihleri arasında Anabilim Dalımızda prostat adenokarsinomu tanısı almış, 18-90 yaş arası 120 erkek hasta dahil edildi. Hastaların arşivdeki iğne biyopsi, transuretral rezeksiyon ve prostatektomi materyallerindeki Hematoksilen-Eozin ile boyalı preparatları tekrar incelendi, prostatit olup olmadığı ve en yüksek Gleason grade'i belirlendi. Ayrıca hastaların biyopsi ya da ameliyat öncesi en son bakılan serum PSA düzeyleri hastanenin hastanemizin Enlil sisteminden tespit edildi. Çalışmada elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 22.0 programı kullanılarak analiz edildi. Bulgular: Prostatit olan (ortanca PSA değeri 11,77 ng/ml) ve prostatit olmayan (ortanca PSA değeri 12,34 ng/ml) vakalar karşılaştırıldığında ortanca PSA değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu (p=0,547). Prostatit olan vakalarda Gleason grade'i arttıkça serum PSA düzeyi artmaktaydı (p=0,002). İleri istatistiksel analizde (Bonferroni düzeltmeli Mann-Whitney U testi) Gleason grade'leri ikili karşılaştırıldığında asıl anlamlı farkı oluşturan değerlerin grade 3 ile grade 5 arasındaki fark olduğu görüldü. Prostatit olmayan vakalarda da Gleason grade'i arttıkça serum PSA düzeyi artmaktaydı (p=0,003). İleri istatiktiksel analizde (Bonferroni düzeltmeli Mann-Whitney U testi) Gleason grade'leri ikili karşılaştırıldığında asıl anlamlı farkın grade 3 ile grade 5 ve grade 3 ile grade 4 arasındaki fark olduğu görüldü. Prostatit varlığı dikkate alınmadan, Gleason grade'i ve serum PSA düzeyleri ortanca değerleri istatistiksel olarak karşılaştırıldığında Gleason grade'i arttıkça serum PSA düzeyi artmaktaydı (p=0,000). Her üç grade'de de prostatit görülme oranı birbirine benzerdi. Aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildi (p=0,884). Sonuç: Prostat adenokarsinomlarında prostatit olan ve olmayan vakaların serum PSA düzeyleri karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı, fakat prostatit olan ve olmayan vakalarda Gleason grade'i arttıkça serum PSA düzeyinin arttığı tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Aim: To investigate whether serum PSA levels show a statistically significant difference in prostate adenocarcinoma with and without prostatitis. Methods: A total of 120 male patients aged between 18-90 years who were diagnosed as prostate adenocarcinoma between 01.10.2018-31.05.2019 were included in the study. Hematoxylin-Eosin stained specimens in the archived needle biopsy, transurethral resection and prostatectomy materials were re-examined and the presence of prostatitis and the highest Gleason grade were determined. Also; The last serum PSA levels of the patients before the biopsy or surgery were determined from the Enlil system of our hospital. Data obtained from the study were analyzed using SPSS (Statistical Package for Social Sciences) 22.0 program. Results: There was no statistically significant difference between median PSA values when prostatitis (median PSA value 11.77 ng / ml) and non-prostatitis (median PSA value 12.34 ng / ml) were compared (p = 0.547). Serum PSA levels increased with Gleason grade in patients with prostatitis (p = 0.002). In the statistical analysis (Bonferroni corrected Mann-Whitney U test), when Gleason grades were compared in pairs, it was seen that the difference between grade 3 and grade 5 was found to be the significant difference. In non-prostatitis cases, serum PSA levels increased with increasing Gleason grade (p = 0.003). Further statistical analysis (Bonferroni corrected Mann-Whitney U test) showed that when the Gleason grades were compared in pairs, the difference between grade 3 and grade 5 and grade 3 and grade 4 was found to be significant. Regardless of the presence of prostatitis, when the median values of Gleason grade and serum PSA levels were statistically compared, serum PSA level increased as Gleason grade increased (p = 0.000). The incidence of prostatitis was similar in all three grades. The difference was not statistically significant (p = 0.884). Conclusion: Serum PSA levels of prostate adenocarcinomas with and without prostatitis were not statistically significant, but serum PSA levels increased with Gleason grade in patients with and without prostatitis.