Türkiye'de medikal turizm kapsamında hizmet alan hastaların ve çalışanların karşılaştığı sorunlar: Özel bir sağlık kuruluşunda araştırma
Scope of problems faced by medical tourism service of patients and employees in Turkey: A special health care research
- Tez No: 556690
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HACER ŞEYDA SAYDAMLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Turizm, medikal turizm, sağlık çalışan ve hasta sorunları, Tourism, medical tourism, health worker and patient problems
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Sağlık turizmi, hastaların doktor tavsiyesiyle veya kendi istekleriyle seçtikleri bir sağlık hizmetini farklı ülkelerden almak için yaptıkları seyahatler olarak tanımlanabilir. Sağlık turizminin alt dalı olarak adlandırılan medikal turizm, fizik tedavi ve rehabilitasyona ihtiyacı olan hastalarla beraber uluslararası hasta potansiyeli kullanılarak sağlık kuruluşlarının büyümesine imkân tanıyan turizm türüdür. Medikal turizm, hastalara gerekli rahatlığı sağlamak ve tıbbi seçenekler sunmayı hedeflemektedir. Bu araştırmanın esas amacı; Türkiye'de medikal turizm kapsamında hizmet alan hastaların ve hizmet sunan personelin karşılaştığı sorunları belirleyerek bu konuda iç ve dış paydaşlarda farkındalık yaratmak ve çözüm önerileri sunmaktır. Çalışma İstanbul içinde özel bir sağlık kuruluşunda basit tesadüfi örneklem yoluyla seçilen paydaşlardan; 104 hasta ve 100 sağlık çalışanına (hekim, hemşire ve sağlık personeli) 20 sorudan oluşan anket uygulanarak gerçekleştirilmiştir. Veriler SPSS (Statical Packages for the Social Sciences ) programı ile analiz edilmiştir. Anketler sözlü onay alındıktan sonra araştırmacı tarafından yüz yüze yapılan görüşme ile gerçekleştirilmiştir. Mann Whitney U testi ve Kruskal Wallis-H testi kullanılarak veriler istatiksel olarak analiz edilmiştir. Bu çalışmanın sonucundan elde edilen veriler rehberliğinde; iç-dış paydaşlarda farkındalık yaratarak sorunların çözümüne yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Health tourism can be defined as the travels of patients to get a health care service of their choice by doctor's advice or from their own volition. Medical tourism, which is called sub-branch of health tourism, is a type of tourism that enables the growth of health institutions by using the international patient potential together with the patients in need of physical therapy and rehabilitation. Medical tourism aims to provide the necessary comfort and offer medical options to the patients. The main purpose of this research is; The staff offers medical tourism in Turkey within the service area by identifying the problems faced by patients and services to internal and external stakeholders to raise awareness on this issue and to offer solutions. The study was conducted with a random sample selected from a private healthcare institution in Istanbul. A questionnaire consisting of 20 questions was applied to 104 patients and 100 healthcare workers (physicians, nurses and health personnel). Data were analyzed with SPSS (Statical Packages for Social Sciences) program. After verbal approval, the questionnaires were conducted by face to face interview by the researcher. Mann Whitney U test and Kruskal Wallis-H test were used for statistical analysis. Guided by the data obtained from the results of this study; suggestions were made to solve the problems by raising awareness among internal and external stakeholders.