Öğretmenlerin yapılandırmacı öğrenme yaklaşımlarının incelenmesi
Analysis of teachers 'constructive learning approaches
  1. Tez No: 556720
  2. Yazar: OĞUZ SELÇUKLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER BEYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yapılandırmacı öğrenme, Yapılandırmacı eğitim, Konstrüktivizm, Constructivist learning, Constructivist education, Constructivism
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bugün yaşam koşulları gözden geçirildiğinde, öğretim yöntemlerinin modern gereksinimler doğrultusunda, bireyleri eğitmek için yetersiz olduğu gerçektir. Çağcıl bireylerin yaşaml arı boyunca başarılı olmaları için kısa sürede ulaşılan bilgiyi uygulamaya dönüştürme yeteneğine sahip olmaları gerekmektedir Yapılandırmacılık, felsefe, psikoloji ve sibernetik alanlarında köklü bir bilgi teorisidir. Bilişsel gelişim ve öğrenme çalışmalarının yanı sıra genel olarak öğretme, psikoterapi ve kişilerarası yönetim uygulamaları için uygulaması geniş kapsamlı sonuçlara sahip olan iki ana prensibi ortaya koyar. Bunlardan ilki bilgi pasif bir şekilde alınmaz, fakat bilişsel konu tarafından aktif olarak oluşturulur; ikincisi ise bilişin işlevi uyarlayıcıdır ve ontolojik gerçekliğin keşfedilmesine değil, deneysel dünyanın örgütlenmesine hizmet eder. Sadece ilk prensibi kabul etmek, her ikisini de kabul edenler tarafından önemsiz yapılandırmacılık olarak kabul edilir. Çünkü bu prensip Sokrates'ten beri bilinen ve ikincisinin yardımı olmadan Batı epistemolojisinin tüm çok yıllık sorunlarına rastlamaktadır. Bu araştırma göreve yeni başlayan öğretmenlerin yapılandırmacı öğretime yönelik tutumlarını incelemeyi amaçlamıştır. Çalışma grubunu 2018-2019 öğretim yılı Ümraniye'de bulunan 20 resmi ilkokul ve ortaokuldan seçilen 250 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırma sonuçları alanyazında incelenen diğer çalışmalarla benzerlik göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Today, when living conditions are reviewed, it is the fact that teaching methods are insufficient to educate individuals in accordance with modern requirements. In order to be successful throughout their lives, contemporary individuals need to have the ability to convert the information reached in a short time into practice. Constructivism, philosophy, psychology and cybernetics. In addition to cognitive development and learning studies, the practice of teaching, psychotherapy and interpersonal management practices in general provides two main principles with broad conclusions. First, the information is not taken passively, but it is actively created by the cognitive subject; second, the function of cognition is adaptive and serves not to discover ontological reality, but to the organization of the experimental world. Only accepting the first principle is regarded as insignificant by those who accept both. Because this principle has been known since Socrates, and without the help of the latter, it has coincided with all the perennial problems of Western epistemology. This study aimed to investigate the attitudes of new teachers to constructivist teaching. The study group consisted of 250 teachers selected from 20 primary and secondary schools in Ümraniye, 2018-2019 academic year. The results of the research are similar to the other studies examined in the literature