Akciğer kanserli hastalarda metabolik durumun immün sistem üzerine etkileri
Relationship of metabolic status with immune system in lung cancer patients
- Tez No: 556728
- Danışmanlar: PROF. DR. BURHAN TURGUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Kanser, akciğer kanseri, immün sistem, malnütrisyon
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
bu çalışma akciğer kanserli hastaların metabolik durumlarının immün sistem üzerine etkisini görmek amacıyla tanımlayıcı olarak planlanmıştır. Çalışma, Mayıs 2017- Şubat 2018 tarihleri arasında Tekirdağ ilinde bulunan üniversite hastanesinde akciğer kanseri tanısı ile başvuran 57 hasta ile yürütülmüştür. Veriler Hasta Tanılama Formu, Antropometrik Ölçümler, Nutritional Screening-2002 (NRS-2002) Tarama Aracı kullanılarak ve hasta dosyasından biyokimyasal belirteçlere, flow sitometrilerine bakılarak elde edilmiştir.. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik, ortalama, Mann Whitney U testi, Kruskal Wallis, ANOVA, ki-kare, kullanılmıştır. Çalışmamızda hastaların yaş ortalaması 61,3±7,95 yıl olup, %75,4'ü erkekti. Hastaların %71,9'unda istemsiz kilo kaybı vardı. Son üç aydaki kilo kaybı ortalaması 3,47±5,03 kg, son altı aydaki kilo kaybı ortalaması 3,63±5,79 kg , %12,3'ün iştahı kötüydü. Hastaların % 8,8'inin BKİ ≤ 20 kg/m²'in altındaydı. NRS 2002 skor ortalamaları 2,35±1,12 idi ve %45,6'sında malnütrisyon riski mevcuttu. Erkek cinsiyette olma, sukamöz tip akciğer kanseri tanısı olma, sosyal güvencenin bulunmaması ve her gün et balık tüketme durumunun IgG düzeyini etkilediği ve daha yüksek olduğu görülmüştür (p˂0,05). Ayrıca sosyal güvencesi olmayan hastaların son altı aydaki kilo kaybının daha fazla olduğu, BKİ'nin ve kol çevresinin daha düşük olduğu tespit edilmiştir (p˂0,05). İştahı kötü olan hastaların NRS 2002 skorunun anlamlı derecede yüksek olduğu (p˂0,05); her gün sebze/meyve tüketenlerin albümin düzeyini ve lenfosit alt tiplerinden T helper ( cd3/cd4), T sitotoksik (cd3/cd8), doğal öldürücü lenfositleri (cd3-/cd56) etkilediği (p˂0,05); her gün et/balık tüketenlerin son üç aydaki kilo kaybını anlamlı fark yarattığı ve kilo kaybının daha az olduğu bulunmuştur (p˂0,05). Kemoterapi sayısının sağ el ikinci ölçüm ile sol elin birinci ve ikinci ölçümlerini etkilediği görülmüştür (p˂0,05).
Özet (Çeviri)
This study was planned as a descriptive study to determine the effect of metabolic status of lung cancer patients on immune system. The study was carried out with 57 patients who were diagnosed with lung cancer at the university hospital in the province of Tekirdag between May 2017 and February 2018. Data were obtained by using the Patient Diagnosis Form, Anthropometric Measurements, Nutritional Screening-2002 (NRS-2002) Screening Tool and biochemical markers, flow cytometry from the patient file. Percentage, mean, Mann Whitney U test, Kruskal Wallis, ANOVA, - square, used. He mean age of the patients was 61.3 ± 7.95 years and 75.4% of the patients were male. 71.9% of the patients had involuntary weight loss. The average weight loss in the last three months was 3,47 ± 5,03 kg, the average weight loss in the last six months was 3,63 ± 5,79 kg, and the appetite of 12,3% was bad. 8,8% of the patients had BMI less than 20 kg / m². The mean score of NRS 2002 was 2.35 ± 1.12 and 45.6% had malnutrition risk. Male gender, presence of succinate type lung cancer, lack of social security, and daily consumption of meat fish were found to be more effective and higher in IgG levels (p˂0,05). In addition, patients without social security had more weight loss in the last six months, and BMI and arm circumference were lower (p ˂0,05). NRS 2002 score was significantly higher in patients with poor appetite (p˂0,05); it was found that those who consume vegetables / fruits daily had an influence on the level of albumin and lymphocyte subtypes T helper (cd3 / cd4), T cytotoxic (cd3 / cd8), natural killer lymphocytes (cd3- / cd56) (peten0.05); It has been found that the weight loss of the meat / fish consumed every day makes a significant difference in the weight loss in the last three months and the weight loss is less (p˂0,05). It was seen that the number of chemotherapy affected the first and second measurements of the left hand with the second measurement of the right hand (p˂0,05). Keys words: Cancer, lung cancer, immune system, malnutrition.