Bipolar bozukluk ve majör depresif bozukluk tanılı hastaların remisyon dönemlerinde bağlanma ve zihin kuramı özelliklerinin araştırılması
Investigation of attachment styles and theory of mind functionsin patients with bipolar disorder and major depressive disorder in remission
- Tez No: 556738
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇINAR YENİLMEZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Bipolar bozukluk, depresyon, bağlanma, zihin kuramı, Bipolar disorder, depression, attachment, theory of mind
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bilişsel yeteneklerden biri olan zihin kuramının bağlanma tarzları ile ilişkisi olduğu bazı yazarlarca ifade edilmiştir. Çalışmamızda, bipolar bozukluk ve major depresif bozukluk tanılı bireylerin bağlanma tarzları ile zihin kuramını sağlıklı kontroller ile karşılaştırmak ve klinik özellikler ile arasında ilişkiyi değerlendirmek amaçlanmıştır. Çalışmamıza dahil edilme kriterlerini karşılayan, major depresif bozukluk tanısına sahip 25 ve bipolar bozukluk tanısına sahip 26 birey ile herhangi bir psikiyatrik bozukluğa sahip olmayan 24 sağlıklı kontrol olgusu çalışmamıza alınmıştır. Çalışmamızda çocukluk dönem bağlanma türleri ikili kategori olarak incelendiğinde, güvensiz bağlanma bipolar bozukluk ve majör depresif bozukluk tanılı bireylerde sağlıklı bireylere göre anlamlı olarak daha yüksektir. Gruplar erişkin dönem bağlanma puanları açısından incelendiğinde ikircikli bağlanma bipolar bozukluk ve majör depresif bozukluk tanılı bireylerde sağlıklı kontrollere göre anlamlı olarak daha yüksektir. Bipolar bozukluk grubunda çocuklukta kaçıngan bağlanma içinde bulunan bireylerde diğer bipolar bozukluk tanılı bireylere göre, ironiyi ve pot kırmayı kavrama yeteneği anlamlı olarak daha düşüktür. Majör depresif bozukluk grubunda erişkin dönemde güvenli bağlanma puanı azaldıkça gözlerden zihin okuma yeteneği artmaktadır.
Özet (Çeviri)
It has also been asserted that as a domain of cognitive abilities, theory of mind functions are closely related manifestations of attachment patterns. In our study, it was aimed to evaluate the attachment styles of individuals with bipolar disorder and major depressive disorder and to investigate the relationship between theory of mind functions and clinical features, while comparing these entities with healthy control subjects. 25 patients diagnosed with major depressive disorder, 26 patients diagnosed with bipolar disorder and 24 healthy control subjects who were matched with respect to age and gender were included in the study. In our study, the dual categoric assessment of childhood attachment types revealed that insecure attachment was significantly higher in individuals with bipolar disorder and major depressive disorder when compared to healthy individuals. When the groups were examined in terms of adult attachment scores, mean ambivalent attachment scores were significantly higher in individuals with bipolar disorder and major derpressive disorder than healthy controls. Individuals with avoidant attachment in childhood have a significantly lower ability to understand irony and faux pas. In the major depressive disorder group, the ability to reading the mind in the eyes increases as the number of secure attachment scores decreases.