Remisyon dönemindeki bipolar bozukuk tanılı hastalar ile sağlıklı kardeş ve kontrol grubunda dürtüsellik, biyolojik ritim ve affektif mizaç özellikleri
Impulsivity, biological rhythm andaffective temperaments in bipolar patients in remission, healthy siblings and healthy controls
  1. Tez No: 655126
  2. Yazar: NERİMAN FİDANLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EROL GÖKA, DR. HASAN KAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Bipolar bozukluk, Mizaç, biyolojik ritim, dürtüsellik, endofenotip, Bipolar disorder, Temperament, Biological Rhythm, İmpulsivity, endophenotype
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Gülhane Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Giriş ve amaç: Bipolar bozukluk belirli bir düzen olmaksızın tekrarlayan, manik, hipomanik, karma ve depresif dönemlerin görüldüğü, ciddi sosyal ve mesleki işlevsellik kaybına yol açabilen süreğen bir hastalıktır. Bipolar bozuklukta kişi, bu dönemler arasında tamamen sağlıklı duygudurum(ötimi) haline dönebildiği gibi eşikaltı belirtiler de gösterebilmektedir. Çalışmamızın amacı remisyon dönemindeki bipolar bozukluk tanılı hastalarda dürtüsellik, biyolojik ritim ve mizaç özelliklerini araştırmak ve bu özelliklerin hastalığın kliniğine olan etkisini incelemektir. Ayrıca çalışmamızda bipolar bozukluk hastalarının kardeşlerinde olası bir endofenotip olarak dürtüsellik, biyolojik ritim ve mizaç özelliklerini araştırmak ve kardeş grubunda bu özellikleri sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırmak amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmamıza, DSM-5 tanı ölçütlerine göre bipolar bozukluk (BP) tanısı konmuş, remisyon döneminde olan 82 hasta alınmıştır.Kardeşlerinde bipolar bozukluk tanısı olan 57 etkilenmemiş birey ve kontrol grubu için 70 sağlıklı gönüllü de çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmaya seçilen hasta grubuna SCID-V, sosyodemografik bilgi ve hastalığa ait özellikler veri formu, Young Mani Derecelendirme Ölçeği, Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği, Temps-A (Temperament Evaluation of Memphis, Pisa, Paris, San Diego Autoquestionaire ) Mizaç Ölçeği, Biyolojik Ritim Değerlendirme Görüşmesi(BRDG), Barratt Dürtüsellik Ölçeği-11 ( BDÖ-11 ) uygulanmıştır. Çalışmaya dahil edilen sağlıklı kardeşlere ve sağlıklı gönüllülere ise sosyodemografik veri formu, Temps-A (Temperament Evaluation of Memphis, Pisa, Paris, San Diego Autoquestionaire ) Mizaç Ölçeği, Biyolojik Ritim Değerlendirme Görüşmesi, Barratt Dürtüsellik Ölçeği ( BDÖ-11 ) uygulanmıştır ve SCID-V görüşmesi ile majör psikiyatrik tanılar dışlanmıştır. Bulgular: Çalışmamıza 209 katılımcı dahil edilmiştir. 209 katılımcının, 82'si (%39,2) hasta, 57'si (%27,3) kardeş ve 70'i (%33,5) kontrol grubunu oluşturmaktadır. Katılımcıların yaş ortalaması 39,71±11,74 yıldır. Eğitim sürelerine bakıldığında kontrol grubu eğitim süresi(14.9 yıl) ortalamasının hasta(12.4 yıl) ve kardeş(12.6 yıl) grubu ortalamalarından anlamlı derecede yüksek olduğu görülmektedir. Grupların çalışma durumları karşılaştırıldığında hasta grubunda çalışmayan sayısının (%59,8) kontrol grubunda ise çalışan sayısının (%75,7) yüksek olduğu görülmüştür. Hasta grubunun ortalama 12.9 yıldır hastalık tanısı olduğu, 4.3 manik epizod , 1.1 depresif epizodu geçirdiği, 2.5 kez hastaneye yattığı ve hastaların %23.1'ine EKT uygulandığı tespit edildi. TEMPS-A mizaç ölçeğinde mizaçlar kesim noktalarına göre değerlendirildiğinde gruplar arasında anlamlı fark olmadığı gözlendi. TEMPS-A ölçeğinde ham puanlar karşılaştırıldığında ise depresif mizaç, siklotimik mizaç ve anksiyöz mizaç puanları arasında anlamlı fark bulundu. Depresif, siklotimik ve anksiyöz mizacın hasta grubunda kardeş ve kontrole göre yüksek olduğu, irritable mizacın hasta grubunda sadece kontrole göre yüksek olduğu gözlendi. Biyolojik ritm değerlendirme görüşmesine ait alt faktörler ve ayrıca Barratt Dürtüsellik ölçek skorları karşılaştırıldığında, gruplar arasında anlamlı fark olmadığı sonucuna ulaşıldı. Hasta grubundaki klinik özellikler ile ölçeklerin korelasyonları incelendiğinde manik epizot sayısını Barrat plan (r:0.306) ve BRDG uyku -yeme (r:0.296); depresif epizot sayısı ile BDÖ-11 motor (r:0.262), dikkat (r:0.257) ve toplam dürtüsellik (r:0.260) puanları arasında korelasyon olduğu gözlenmiştir. Hastalığın başlangıç yaşı ile siklotimik mizaç (r:0.231, p:0.05), BDÖ-11 planlama (r:0.402), motor (r:0.201) ve dikkat vi (r:0.310), BRDG uyku ve yeme (r:0.340) ile kişilerarası ilişkiler (r:0.312) alt ölçek puanları arasında korelasyon gözlenmiştir Tartışma ve sonuç: Eğitim sürelerine bakıldığında kontrol grubu eğitim süresi ortalamasının hasta ve kardeş gruplarından anlamlı derecede yüksek olduğu, çalışma durumları karşılaştırıldığında ise hasta grubunda çalışmayan sayısının, kontrol grubunda ise çalışan sayısının yüksek olduğu görülmüştür. Ülkemizde yapılan çalışmalarda büyük şehirlerde bipolar olguların eğitim yılı ortalaması görece yüksek olarak izlenirken, orta ölçekli şehirlerde yapılan çalışmalarda eğitim yılı ortalamasının düştüğü görülmüştür. Bizim çalışmamızda çıkan sonuçlar da bu çalışmalarla uyumludur. Çalışmamızda TEMPS-A mizaç ölçeğine göre mizaçlar kesim noktalarına göre değerlendirildiğinde gruplar arasında anlamlı fark olmadığı gözlendi ama ham puanlar karşılaştırıldığında depresif mizaç, siklotimik mizaç ve anksiyöz mizaç puanları arasında anlamlı fark bulundu. Depresif, siklotimik ve anksiyöz mizacın hasta grubunda kardeş ve kontrole göre yüksek olduğu gözlendi. İrritable mizacın hasta grubunda sadece kontrole göre yüksek olduğu gözlendi. Kardeş grubunun mizaç özellikleri incelendiğinde depresif,hipertimik,siklotimik, irritable ve anksiyöz mizaç puanı ortalamalarının kontrol grubundan yüksek olduğu ama bunun istatistiksel anlamlılığa ulaşmadığı gözlemlenmiştir. Biyolojik ritim değerlendirme görüşmesine ait alt faktörler ve BDÖ-11 skorları karşılaştırıldığında, gruplar arasında anlamlı fark olmadığı görüldü. BRDG ve BDÖ11 ölçek puanları ile hastalığın kliniği arasındaki ilişki araştırıldığında ise BRDG'nin uyku ve yeme alt ölçek puanı ve toplam BRDG ölçek puanı ile manik epizot sayısı arasında pozitif yönde bir ilişkiye rastlanmıştır. BDÖ-11'in motor alt ölçeği, dikkat alt ölçeği ve toplam BDÖ-11 puanları ile depresif epizot sayısı arasında, BDÖ-11 plan (r:0.306) alt ölçeği ile ise manik epizot sayısı arasında pozitif yönde bir ilişkiye rastlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: Bipolar disorder is a disease with manic, hypomanic, mixed and depressive episodes, and it can lead to serious loss of social functionality. In bipolar disorder, the person can return to a completely healthy mood (euphoria) between these periods but also can show residue symptoms. The aim of our study is to investigate the characteristics of impulsivity, biological rhythm and temperament in patients with bipolar disorder in remission and to examine their effects on the clinical feature. In addition, our study aimed to investigate the characteristics of impulsivity, biological rhythm and temperament as a possible endophenotype in siblings of bipolar disorder patients and to compare these characteristics in the sibling group with the healthy control group. Method: Our study included 82 randomly selected patients in remission, 57 siblings selected among healthy siblings of patients with bipolar disorder, and 70 healthy controls. SCID-V, sociodemographic data form, Young Mania Rating Scale, Hamilton Depression Rating Scale, Temps-A (Temperament Evaluation of Memphis, Pisa, Paris, San Diego Autoquestionaire) Temperament Scale, Biological Rhythms Interview of Assessment in Neuropsychiatry (BRIAN) , Barratt Impulsivity Scale (BIS-11) was given to the patients that selected to the study. Sociodemographic data form, Temps-A (Temperament Evaluation of Memphis, Pisa, Paris, San Diego Autoquestionaire) Temperament Scale, Biological Rhythm Evaluation Interview, BIS11 were applied to healthy siblings and healthy volunteers included in the study and major psychiatric diagnoses were excluded by the SCID-V interview. Results: 209 participants were included in our study. Of the 209 participants, 82 (39.2%) were patients, 57 (27.3%) were siblings and 70 (33.5%) were the control group. The average age of the participants is 39.71 ± 11.74 years. Considering the duration of education, it is seen that the average education period of the control group (14.9 years) is significantly higher than the average of the patient (12.4 years) and sibling (12.6 years) groups. When the working conditions of the groups were compared, it was observed that the number of unemployed in the patient group (59.8%) was higher than control group. It was observed that the patient group had been diagnosed with the disease for an average of 12.9 years, had 4.3 manic episodes, 1.1 depressive episodes, were hospitalized 2.5 times and ECT was applied to 23.1% of the patients. When temperaments were evaluated according to cut-off points according to the TEMPS-A temperament scale, it was observed that there was no significant difference between the groups. When the TEMPS-A scale scores were compared, a significant difference was found between depressive temperament, cyclothymic temperament and anxious temperament scores. It was observed that depressive, cyclothymic and anxious temperaments were higher in the patient group compared to siblings and control, and irritable temperament was higher in the patient group than control group. When the sub-factors of the BRIAN and BIS-11 scale scores were compared, it was concluded that there was no significant difference between the groups. When the correlations between the clinical features and the scales in the patient group were examined, the number of manic episodes was determined by BİS-11 plan (r: 0.306) and BRİAN sleep-eating (r: 0.296); It was observed that there was a correlation between the number of depressive episodes and the scores of BİS-11 motor (r: 0.262), attention (r: 0.257) and total impulsivity (r: 0.260) . A correlation was viii observed between the age of onset of the disease and cyclothymic temperament (r: 0.231, p: 0.05) and subscale scores of BRİAN interpersonal relationships, planning (r: 0.402), motor (r: 0.201) and attention (r: 0.310), sleep and eating (r: 0.340) (r: 0.312). Conclusion: Considering the duration of education, it was observed that the average duration of education in the control group was significantly higher than the patient and sibling groups. When the working conditions of the participants were compared, it was seen that the number of nonworkers in the patient group was higher than the control group. According the studies in our country, it has been observed that the average of education years has decreased in studies conducted in medium-sized cities. In our study, when temperaments were evaluated according to the cut-off points according to the TEMPS-A temperament scale, it was observed that there was no significant difference between the groups, but when the scores were compared, a significant difference was found between depressive temperament, cyclothymic temperament and anxious temperament scores. Depressive, cyclothymic and anxious temperaments were observed to be higher in the patient group compared to siblings and controls. Irritable temperament was observed to be higher in the patient group only compared to the control. When the temperament characteristics of the sibling group were examined, it was observed that the mean scores of depressive, hyperthymic, cyclothymic, irritable and anxious temperaments were higher than the control group, but the results were not statistically significant. When the sub-factors of the BRİAN and BİS-11 scores were compared, it was observed that there was no significant difference between the groups. When the relationship between BRIAN and BİS-11 scores and the clinical picture of the disease was investigated, there was a positive relationship between the BRIAN's sleep and eating subscale score and the number of manic episodes. Also a positive relationship was found between BİS-11's motor subscale, attention subscale, and total BİS-11 scores and the number of depressive episodes.