The preparation and characterization of cafestol loaded cuo nanoparticles
Kafestol yüklü cuo nanopartiküllerinin hazırlanması ve karakterizasyonu
- Tez No: 556755
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YELİZ YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biyoteknoloji, Kimya, Biochemistry, Biotechnology, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: CuO Nanopartikülleri, Kimyasal İndirgenme, Kitosan, Kafestol, CuO Nanoparticles, Chemical Reduction, Chitosan, Cafestol
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Günümüzün en yaygın hastalıklarından biri olan kanser kontrolsüz hücre bölünmesi ve çoğalması olarak bilinmektedir. Kahvenin yapısında bulunan kimyasal ajanlar kafestol ve kahveol bileşiklerinin kansere karşı kemoterapik etkiye sahip oldukları literatürde bildirilmiştir. Spesifik bileşenlerle diyazn edilen nanopartikül sistemler antibakterial, antifingal ve anti-kanserojen özellikler göstermektedir. Çeşitli nanopartikül sistemleri arasında Demir (III) oksit, Çinko oksit ve Bakır (II) oksit gibi geçiş grubu metal oksit nanopartiküllerinin antikanser özellik gösterdiği literatürde kayıtlı bulunmaktadır. Bu tezde, Kafestol yüklü CuO nanopartikülerinin sentezi amaçlanmaktadır. CuO nanopartiküllerinin kimyasal indirgenme methodu ile sentezi gerçekleştirilmiştir. Nanopartikül boyutunun optimizasyonu için, reaksiyon sıcaklığı, reaksiyon süresi ve indirgeyici reaktif miktarı gibi çeşitli parametreler incelenerek, 60-90 nm boyutlarında CuO nanopartikülleri elde edilmiştir. Optimizasyonu sağlanan CuO nanopartikülleri, biyobozunur, doğal bir polimer olan kitosan ile kaplanmış ve kafestol bağlanmıştır. Moleküllerin kimyasal yapı analizleri Fourier Transform Infrared (FTIR) cihazıyla, boyut analizleri Malvern Zeta Sizer ve Scanning Electron Microscope (SEM) yöntemleriyle, termal özelllikleri Thermogravimeti Analysis (TGA) ve Differential Scanning Calorimeter (DSC) cihazlarıyla incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Cancer, which is one of the most common diseases of our time, is known as uncontrolled cell division and proliferation. The chemical agents found in the structure of coffee have chemotherapeutic effect against cancer. The nanoparticle systems designed with specific components show antibacterial, antifungal and anti-carcinogenic properties. Among the various nanoparticle systems, the transition group metal oxide nanoparticles such as Iron (III) oxide, Zinc oxide and Copper (II) oxide are recorded in the literature, which has anticancer properties. In this thesis, the synthesis of Cafestol loaded CuO nanoparticles was aimed. CuO nanoparticles were synthesized by chemical reduction method and 60-90 nm CuO nanoparticles were obtained. Dimension optimization was performed by using various parameters such as temperature, reaction time and reducing reactor quantity. The optimized CuO nanoparticles were coated with chitosan, which is a biodegradable, natural polymer, and the cafestol was ligated. Chemical structure analyzes of the molecules were investigated with Fourier Transform Infrared (FTIR), size analyzes were performed by Malvern Zeta Sizer and Scanning Electron Microscope (SEM) methods and their thermal properties were examined with Thermogravimetry Analysis (TGA) and Differential Scanning Calorimeter (DSC) devices.