Posttorakotomi dönemde uygulanan standart rehabilitasyona ilave olarak aerobika ve lung flute kullanımının karşılaştırmalı çalışması
Comparative study of aerobic and lung flute use in addition to standard standard rehabilitation using post-thoracotomy
- Tez No: 556805
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Physiotherapy, Thoracotomy, Respiratory, Sputum, Complication
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Bu çalışmada torakotomi yapılan hastalara cerrahi sonrasında uygulanan standart pulmoner rehabilitasyon yöntemlerine ilave olarak uygulanan Aerobika ve lung flüt cihazı kullanılmasının hemodinamik denge, solunum fonksiyon testleri, ve kan gazları üzerine olan etkisinin araştırılması amaçlandı. Yöntem: Çalışma randomize olarak seçilen ve 3 gruba ayrılan toplam 60 hasta üzerinde yapıldı. Grup 1 (Kontrol grubu); standart rehabilitasyon uygulanan 20 hasta, Grup 2 (Çalışma grubu 1); post-operatif dönemde 7 gün süre ile standart rehabilitasyona ilave olarak Lung Flüte uygulanan 20 hasta, Grup 3 (Çalışma grubu 2); post-operatif dönemde 7 gün süre ile standart rehabilitasyona ilave olarak Aerobika uygulanan 20 hasta olarak belirlendi. Post-operatif rehabilitasyon her 3 grubada aynı zaman olan cerrahi sonrası ekstübe edildikten sonra başlandı ve grup 2 ve grup 3 hastalara standart rehabilitasyona ilave olarak 15 dakika Aerobika ve Lung Flüte uygulaması eklendi. Her 3 grub hastadan da kan gazları, SFT, hemodinamik bulgular, hastanede kalış süresi ve komplikasyon oranları ölçülerek karşılaştırmalar yapıldı. Bulgular:Hastaların yaş ortalaması 53,8±9 dur.Hastaların yoğum bakımda kalış süresi 3(1-6) olarak bulunmuştur.Toplam 20(%33,3) hastada komplikasyon gelişmiştir. %25'inde atelaktazi, %15'inde pnömoni ve %13,3'ünde hava kaçağı görülmüştür.FEV 1 ve FVC değerlerinin her üç grupta da anlamlı bir şekilde arttığı görülmüştür (p0,05). Standart rehabilitasyon grubunda komplikasyon görülme yüzdesinin (%45) daha yüksek olduğu görülmüştür (p=0,377). Sonuç: Çalışma sonucunda Lung flute ve Aerobika cihazlarının standart rehabilitasyon ile birlikte kullanımının postoperatif komplikasyon oluşumunu önleyeceği sonucuna varılmıştır. 3gruptada uygulanan rehabilitasyon tekniklerinin postoperatif kan gazı, solunum fonksiyon testleri ve hemodinamik parametreleri üzerinde olumlu etkisi ispatlanmıştır. AnahtarKelimeler:Fizyoterapi,torakotomi,solunum,balgam,komplikasyon
Özet (Çeviri)
Objective:The aim of this study was to investigate the effect of aerobic and lung flute devices on hemodynamic balance, pulmonary function tests, and blood gases in addition to standard pulmonary rehabilitation methods. MethodThe study was performed on a total of 60 patients randomly selected and divided into 3 groups. Group 1 (Control group); 20 patients with standard rehabilitation, Group 2 (Study group 1); 20 patients who underwent Lung Flute in addition to standard rehabilitation for 7 days in the post-operative period, Group 3 (Study group 2); In the post-operative period, 20 patients were administered Aerobica in addition to standard rehabilitation for 7 days. Post-operative rehabilitation was started after extubation at the same time in all 3 groups, and in addition to standard rehabilitation in addition to standard rehabilitation, group 2 and 3 patients were given 15 minutes of Aerobika and Lung Flute applications. Blood gases, PFT, hemodynamic findings, hospital stay, and complication rates were measured from all 3 groups. Results:The mean age of the patients was 53.8 ± 9. The duration of the patients in the care of the patients was 3 (1-6). Complications occurred in 20 (33.3%) patients. 25% had atelectasis, 15% had pneumonia and 13.3% had air leakage. FEV 1 and FVC values increased significantly in all three groups (p 0,05) in the standard rehabilitation group, the percentage of complications was higher (45%) (p = 0,377). Conclusion:It was concluded that the use of Lung flute and Aerobika devices with standard rehabilitation would prevent postoperative complications. Rehabilitation techniques applied in 3 groups have proven positive effect on postoperative blood gas, pulmonary function tests and hemodynamic parameters.