Torakotomi yapılan hastalarda transcuteneal electrical nerve stimulation (TENS) yönteminin spirometrik solunum fonksiyonları, kan gazları (PaO2, PaCO2) ve hemodinamik durum üzerine olan etkisini gösterilmesi
The effect of transcutaneous electrical nerve stimulation (TENS) with spirometric breath function, blood gases (PaO2, PaCO2) and hemodynamic status in postthoracotomy pain control
- Tez No: 157884
- Danışmanlar: PROF. DR. ABİD DEMİRCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Ağrı, TENS, Torakotomi, postoperatif iv, Pain, TENS, Thoracotomy, Postoperative v
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZET Bu çalışmada posttorakotomi ağasında Transkütanöz elektriksel sinir uyarımı (TENS) kullanımın spirometrik solunum fonksiyonları, kan gazlan ve hemodinamik durum üzerine olan etkisinin gösterilmesi amaçlanmıştır. Cinsiyet dağılımı gözetmeksizin 20-70 yaş arası torakotomi yapılan tüm hastalar çalışmaya alındı ve 2 çalışma grubu oluşturuldu. Birinci grup; TENS uygulanan 19'u erkek 11 'i kadın toplam 30 hastadan oluşuyordu. Bu grup hastalara 48 saat sürekli sonrasında da her 3 saatte 20 dakika olmak üzere toplam 5 gün TENS uygulaması yapıldı. İkinci grup; Kontrol grubu hastaları idi ve 16'sı erkek, 12'si kadın toplam 28 hastadan oluşuyordu. Bu hastalara standart analjezi yöntemi uygulandı. Her iki hasta grubunda da ağrı görsel analog ölçek (VAS) kullanıldı. VAS istirahatte 4 eforda 6 olan hastalara analjezik yapıldı. Her iki hasta grubunda da postoperatif dönemde 0 (ekstübasyon sonrası), 2, 6, 12, 24, 48, 72, 120 saatlerde FEVı, FVC, Pa02, PaC02, satürasyon, nabız sayısı değerleri ölçüldü. Buna ilave olarak postoperatif uygulanan analjezik ilaç dozları çalışıldı. Postoperatif FEVı, FVC, oksijen satürasyonu değerlerindeki artışlar grup 1 hastalarda grup 2 hastalara göre daha yüksek seviyede bulunmuştur ve bu artışlar istatistiksel olarak anlamlıdır (p0.05). TENS kullanımı ile ilişkili hiçbir istenmeyen etki ve intolerans görülmemiştir. TENS kalp pili, aritmi vb gibi kalp hastalığı olan ve kooperasyonu bozuk veya hareketleri kısıtlı nörolojik hastalığı olan hastalarda kullanılmadı. TENS kolay kullanımı, hiçbir yan etkisinin olmaması ve akut torakotomi ağnsındaki etkinliği nedeni ile göğüs cerrahisi kliniklerinde rahatlıkla kullanılabilecek bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT We investigate functions of Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation (TENS) in acute thoracotomy pain. Study was done on two groups of 20 to 70 ages. First group: 30 patients with TENS, 19 male, 11 female. TENS was used postoperatively for 48 hours continuously, and later for 20 minutes with 3 hours' intermittence. Second group: 28 patients, 16 male, 12 female. Standard analgesia method was used. In both groups, visual analogue scala (VAS) was used in rest and in effort for indication of need of analgesia. When VAS was higher than 4 in rest and higher than 6 in effort, analgesics were used. We observed FEV1, FVC, 02 saturation, Pa02, PaC02, heart beat rate amount of analgesic dose in postoperative 0 (extubation time), 2, 6, 12, 24, 48, 72, 120 hours respectively. TENS was used neither in patients with cardiac disease; such as arrhythmia, and with pace maker nor in patients with neurological disease such as movement limitation and cerebral confusion. When compared to the second group, in the first group, the results of FEV1, FVC and O2 saturation were higher, and doses of NSAİ and meperidin were less. Both results are valuable statistically (p0.05). We observed that TENS had neither side effect nor intolerance. Consequently, TENS is beneficial for thoracotomy pain relief, and safe due to no side effect. Additionally, routine use of TENS after thoracic surgery is recommendable.