Tip 1 diabetes mellitusu olan hastaların cinsellik algılarının ve cinsel bakım gereksinimlerinin belirlenmesi
Determination of sexual perceptions and sexual care needs of patients with TYPE 1 diabetes mellitus
- Tez No: 556834
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERPİL İNCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: tip 1 diabetes mellitus, cinsellik, diyabet ve cinsel yaşam, nitel araştırma, hemşirelik, type 1 diabetes mellitus, sexuality, diabetes and sexual life, qualitative research, nursing
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Amaç: Bu çalışma Tip 1 Diabetes Mellitusu olan hastaların cinsellik algılarının ve cinsel bakım gereksinimlerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Araştırma karma yöntem araştırması olup paralel veriler tipli yakınsak desendedir. Araştırmanın evrenini, Ağustos 2018-Nisan 2019 tarihleri arasında Antalya Atatürk Devlet Hastanesi ve Ocak-Nisan 2019 tarihleri arasında Antalya Özel Yaşam Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma polikliniğine başvuran tip 1 diyabetli bireyler oluşturmuştur. Veriler; Kişisel Bilgi Formu, Kadın Cinsel Fonksiyon İndeksi Ölçeği, Ereksiyon İşlevi Uluslararası Değerlendirme Formu ve yarı yapılandırılmış görüşme formu ile sekiz gönüllü katılımcıdan toplanarak SPSS 23.0 ve N-Vivo10 ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Katılımcıların %50'si erkektir. Erkeklerin tamamında erektil disfonksiyon, kadınların %25'inde cinsel fonksiyon bozukluğu saptanmıştır. Derinlemesine görüşme sonucunda“Anlamlandırma, İlişkide Yaşanılan Güçlükler, Profesyonel Destek Almanın Önündeki Engeller, Yardım Arama Davranışı, Cinsel Bakım Önerileri”ana temaları ve“ihtiyaç, mutluluk kaynağı, yaşamdaki yeri, fizyolojik, psikolojik, evlilik süreçlerinde güçlükler, fiziki ortamın uygun olmaması, bilgi eksikliği, sağlık çalışanlarının ulaşılabilir olmaması, cinsellikle ilgili konuşmaktan çekinme, alternatif tedavilere, tıbbi tedavilere, kendi kendine çözüm bulmaya yönelim, sağlık kuruluşlarına yönelik, alternatif tedavilere yönelik, diğer bireylerle paylaşmaya yönelik öneriler”alt temaları bulunmuştur. Ayrıca katılımcılar diyabetten önce ve sonra cinselliklerini tanımlamada metaforlar üretmişlerdir. Sonuç: Tip 1 diyabetli bireylerin cinsel yaşamlarında fizyolojik ve psikolojik güçlükler yaşadıkları ve yaşadıkları bu güçlüklerle baş etmek için profesyonel destek almaktan ziyade çoğunlukla kendi kendilerine çözüm ürettikleri bulunmuştur. Ayrıca cinsellikle ilgili konuların standart diyabet bakımına entegre edilmesini istedikleri ve cinsel yaşamları konusunda sağlık profesyonellerinden destek bekledikleri saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to determine the sexual perceptions and sexual care needs of patients with Type 1 Diabetes Mellitus. Method: It is a mixed method research with parallel data type convergent design. The study population consisted of patients diagnosed with type 1 diabetes between August 2018 and April 2019 in Antalya Atatürk State Hospital and between January and April 2019 in Antalya Private Life Hospital Endocrinology and Metabolism outpatient clinic. Data were collected from eight volunteers by using Personal Information Form, Female Sexual Function Index Scale, Erectile Function International Evaluation Form and semi-structured interview form. N-Vivo10 and SPSS 23.0 were used for data evaluation. Results: 50% of the participants were male. All of the men had erectile dysfunction and 25% of women had sexual dysfunction. As a result of in-depth interview main themes of“meaning, difficulties in sexual life, barriers to professional support, help seeking behavior, sexual care advice”and sub themes of "need, source of happiness, place in life, physiological difficulties, psychological difficulties, difficulties in marriage processes, inability of the physical environment, lack of information, inability of the health care workers, hesitation about talking sexuality, orientation to alternative therapies, orientation to medical treatments, self-directedness, recommendations for health institutions, recommendations for alternative therapies, recommendations for sharing with other individuals. In addition, participants produced metaphors to define their sexuality before and after diabetes. Conclusion: İndividuals with type 1 diabetes face with physiological and psychological difficulties in their sexual lives. İn order to cope with these difficulties, they prefer individuals' solution rathen than getting professional support. In addition, patients desired that sexual issues should be integrated into standard diabetes care and sexual life should be supported by health care giver.